Marnując żywność, marnujesz planetę - 16 października Światowy Dzień Żywności
Banki Żywności zapraszają wszystkich Polaków do włączenia się w obchody Światowego Dnia Żywności 16 października, które odbywają się pod hasłem „Marnując żywność, marnujesz planetę”. Organizacja chce zwrócić szczególną uwagę na ekologiczne skutki tego zjawiska, z których wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę. Nabiera to jeszcze większego znaczenia w zestawieniu z faktem, iż co roku w Polsce marnuje się tyle żywności, ile wystarczyłoby do nakarmienia wszystkich mieszkańców Warszawy przez 10 lat.
Światowy Dzień Żywności to dobry moment na komunikowanie nie tylko o samym problemie i jego skali, ale również o jego skutkach. To także czas poznania najnowszych danych z badań 2018 roku, dotyczących marnowania żywności przez polskich konsumentów, jak i czas podejmowania wspólnego dialogu w tej sprawie i poszukiwania rozwiązań na ograniczanie tego zjawiska. W tym celu w całej Polsce ponad 20 Banków Żywności aktywnie angażuje swoje społeczności w obchody tego dnia, za pośrednictwem różnego rodzaju konferencji, happeningów, warsztatów i pokazów kulinarnych, kierowanych zarówno do dorosłych, jak i dzieci. W sumie przewidziano 73 wydarzenia. Biorąc w nich udział warto wspomóc Banki Żywności w szerzeniu idei poprzez dzielenie się wydarzeniami w mediach społecznościowych z użyciem hashatgu #ekomisja #ekomi #swiatowydzienzywnosci
Tematem tegorocznych spotkań są ekologiczne skutki wyrzucania żywności. Aby wyprodukować, przetworzyć i dostarczyć żywność na półki sklepowe, a następnie do naszych domów trzeba zużyć wodę, energię i paliwo. Dlatego wyrzucanie żywności generuje straty surowców.
- Przykładowo, wyrzucona kanapka z serem to aż 90 litrów zmarnowanej wody, jedno jabłko to strata 70 litrów wody. Wyrzucanie przychodzi nam zdecydowanie za łatwo bo nie mamy świadomości skutków jakie to ze sobą niesie. W sumie do produkcji wyrzucanej żywności zużywa się 250 bln wody, to 14 razy więcej, niż mieszczą w sobie wszystkie jeziora w Polsce – podkreśla Dorota Jezierska, Wiceprezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności
Konsekwencją wyrzucania dużej ilości jedzenia jest nasilenie wydzielania metanu do środowiska. Wprowadzając do atmosfery gazy cieplarniane, ogrzewamy ją i inicjujemy uwalnianie naturalnego metanu, co powoduje wzrost temperatury na ziemi. Rocznie z powodu wyrzucania żywności na świecie do atmosfery trafia 3,3 miliarda ton gazów cieplarnianych. To prawie tyle, ile w tym samym czasie emituje cały przemysł Unii Europejskiej.
- Światowy Dzień Żywności to gromadzenie wokół siebie ludzi, którym bliska jest idea niemarnowania. To też jednak mierzenie się z wyzwaniem docierania do ludzi zupełnie nieświadomych problemu. Mamy tu poczucie szczególnej misji w aspekcie ratowania przez nas żywności na masową skalę oraz docierania z pomocą żywnościową do ponad 1,6 mln osób w kraju rocznie – zaznacza Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności
Partnerem strategicznym tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności jest LIDL Polska
- Jako społecznie odpowiedzialna firma od lat dokładamy wszelkich starań, by wesprzeć potrzebujących poprzez zaangażowanie w przedświąteczne zbiórki żywności, w ramach których zebraliśmy do tej pory łącznie kilkaset ton żywności. Nasza współpraca z Bankami Żywności to jednak nie tylko zbiórki, ale i działania edukacyjne. Jesteśmy dumni, że przyczyniamy do zintensyfikowania dyskusji na temat problemu marnowania żywności na świecie. Wierzymy, że marnowanie jedzenia ma ogromny wpływ na naszą planetę, dlatego staramy się prowadzić działania edukacyjne również we własnym zakresie m.in. na naszych kanałach SM czy gazetkach - podkreśla Aleksandra Robaszkiewicz, Communications Manager Lidl Polska
W tym roku w Polsce, obchody Światowego Dnia Żywnośći mają wyjątkowy wymiar ponieważ łączą się z kampanią o ekologicznych skutkach marnowania żywności, która tak naprawdę jest częścią jeszcze większego i długofalowego projektu „EkoMisja Nie Marnuję” finansowanego ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. W ramach projektu zaplanowano szereg działań edukacyjnych, którymi objętych będzie w ciągu dwóch lat trwania projektu 200 szkół podstawowych w całej Polsce. Działaniem angażującym społeczeństwo wokół tematu niemarnowania żywności żywności będzie „Konkurs EkoSelfie” którego celem jest promocja najciekawszych zdjęć prezentujących aktywność w zakresie propagowania prawidłowych zachowań proekologicznych. W ramach projektu powstał również serwis www.niemarnuje.bankizywnosci.pl
Światowy Dzień Żywności ustanowiony w 1979 r. przez FAO (Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa). Jego celem jest pogłębianie świadomości społecznej na temat globalnych problemów żywnościowych oraz wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i ubóstwem, którą można podjąć na lokalnym gruncie.
***
Federacja Polskich Banków Żywności jest organizacją pożytku publicznego, której misją od ponad 20 lat istnienia, jest przeciwdziałanie marnowaniu żywności i niedożywieniu w Polsce. Zrzeszonych w Federacji 31 Banków Żywności specjalizuje się w pozyskiwaniu, transportowaniu i dystrybucji produktów żywnościowych. Organizacje są w stanie przyjąć i rozdysponować każdy rodzaj żywności, nawet z krótkim terminem przydatności do spożycia, w tym produkty świeże i wymagające warunków chłodniczych, spełniając przy tym wszystkie kryteria bezpieczeństwa. Banki Żywności dzięki codziennym działaniom na masową skalę, pozyskują średnio 80 000 ton jedzenia rocznie (dane z ostatnich 5 lat), które dystrybuują do ponad 1 600 000 najbardziej potrzebujących osób, za pośrednictwem 3500 organizacji pomocowych i instytucji społecznych. Żywność pochodzi m.in. od producentów, rolników, sieci handlowych i ze zbiórek żywności. Duża część produktów jest dystrybuowana w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej. Organizacja aktywnie działa również na rzecz niemarnowania żywności i zdrowego odżywiania poprzez edukację skierowaną do różnych grup społecznych, w tym kampanii społecznych i warsztatów. Banki Żywności w ciągu ostatniego roku przeprowadziły około 5.000 szkoleń i warsztatów.
Lidl Polska istnieje od 2002 roku. Aktualnie zatrudniamy ponad 17.000 pracowników na terenie całego kraju.
Zrównoważony rozwój stanowi integralną część strategii firmy. To nasz sposób na spełnianie obietnicy jakości, a przez to zabezpieczenie przyszłości dla kolejnych pokoleń. Dążymy do stałej poprawy w całym naszym łańcuchu wartości. Jesteśmy przy tym zwolennikami stosowania prostych rozwiązań.
Od wielu lat podejmujemy działania, które są poparciem dla powyższej deklaracji. Realizujemy
je niezmiennie pod hasłem "W trosce o lepsze jutro" w ramach pięciu filarów, które tworzą następujące obszary: środowisko, społeczeństwo, asortyment, dostawcy i pracownicy. Wierzymy, że odpowiedzialna firma może więcej.
Współpraca Lidla i Federacji Polskich Banków Żywności trwa już 16 lat, a w tym roku Lidl został po raz drugi partnerem strategicznym obchodów Światowego Dnia Żywności prowadzonych przez organizację.
W ramach zaplanowanych działań Banki Żywności zorganizują ponad 70 wydarzeń specjalnych w całej Polsce. Będą to happeningi, warsztaty kulinarne lub konferencje. Wydarzenia są organizowane z myślą
o dzieciach i młodzieży, aby zmieniać nawyki i zachęcać do ograniczania marnowania żywności oraz odżywiać się prawidłowo.