Kulinarne Oskary dla 4 polskich książek kulinarnych

2017-06-06 18:01

Wręczenie nagród w każdej edycji konkursu staje się jednym z najgłośniejszych wydarzeń w branży kulinarnej – miejscem spotkań cenionych autorów, szefów kuchni, dziennikarzy i wybitnych specjalistów z całego świata. Stąd też Gourmand World Cookbook Awards nazywane są przez krytyków „kulinarnym Oskarem”. W 2017 roku zostały nagrodzone aż 4 pozycje z Polski.

Kulinarne Oskary dla 4 polskich książek kulinarnych
Autor: materiały prasowe Thermomix Kulinarne Oskary dla 4 polskich książek kulinarnych

 

Książka „Dobry smak na każdym poziomie” z przepisami na Thermomix® otrzymała nagrodę w najważniejszym, międzynarodowym konkursie literatury kulinarnej – Gourmand World Cookbook Awards. W kategorii „Korporacyjna książka kucharska” wyprzedziła wiele innych pozycji z całego świata i uplasowała się na trzecim miejscu. Laureatem I miejsca w kategorii „Wydawca Roku” została firma Vorwerk, producent urządzenia Thermomix®.

Podczas tegorocznej, uroczystej gali w Yantai w Chinach, książka kucharska z Polski rywalizowała w ścisłym finale z dziewięcioma innymi, m.in. z Tajlandii, Stanów Zjednoczonych, Singapuru czy Filipin. Prestiżowe wyróżnienie potwierdza wyjątkowy charakter publikacji, która w innowacyjny sposób przedstawia inspiracje kulinarne na co dzień i na specjalne okazje.

Polscy kreatorzy smaku docenieni

Poza książką z przepisami na Thermomix® wyróżnienia w konkursie Gourmand World Cookbook Awards odebrali również autorzy trzech innych pozycji z Polski. Publikacja „Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści” autorstwa znanych kucharzy – Pawła Suwały i Aleksandra Barona oraz ich przyjaciół znalazła się na trzecim miejscu w kategorii „Chef”. Wydana w kilku językach książka „Polish Culinary Paths” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek została nagrodzona w dwóch kategoriach: „Diplomatic Gastronomy” oraz „Eastern Europe”. Z kolei książka „Ślimaka kulinarna podróż” zgarnęła główną wygraną w kategorii Meat („Mięso”).

Czwarty wymiar gotowania

Bazując na książce „Dobry smak na każdym poziomie” można w wygodny sposób wykorzystać wszystkie funkcje urządzenia Thermomix®. Dzięki jego wszechstronności możliwe jest jednoczesne przygotowywanie potraw na czterech poziomach urządzenia. Połączenie funkcjonalności naczynia miksującego i przystawki Varoma pozwala w krótkim czasie przyrządzić np. dwudaniowy obiad i deser. Książka zawiera 72 przepisy poukładane w proste kategorie, m.in. przystawki, sałatki, zupy, dania główne i wypieki. W zakładce „Pełne menu” znajdują się propozycje przygotowania kilku dań podczas jednego cyklu gotowania, np. „Zupy z dyni piżmowej, ryby z ryżem i warzywami oraz owoców z kruszonką”. Zaletą książki jest również to, że łączy przepisy zarówno z kuchni polskiej, jak i tradycyjne smaki z całego świata.

Cyfrowy świat Thermomix®

Doceniona przez międzynarodowe jury polska książka dostępna jest również w wersji cyfrowej – poprzez wygodną platformę z przepisami na Thermomix - Cookidoo® (www.cookidoo.pl). Dzięki niej każdy z użytkowników urządzenia może w prosty i szybki sposób dodawać przepisy do ulubionych, ustalać menu tygodniowe, tworzyć własne listy przepisów oraz listy zakupów. Aktywowanie dodatku Cook-Key® pozwala zsynchronizować platformę z samym urządzeniem za pomocą bezprzewodowego Internetu. Oznacza to, że wszystkie przepisy z książki „Dobry smak na każdym poziomie”, podobnie jak z innych kolekcji, można wypróbować gotując tradycyjnie lub z wykorzystaniem funkcji gotowania z ustawieniami – za pomocą wyświetlanych na ekranie urządzenia instrukcji, krok po kroku.