Jesienne menu Focaccia Ristorante [JEMY I KOMENTUJEMY]
Nadeszła jesień, a z nią chłód i wilgoć, tylko czasem rozświetlone gasnącym słońcem. Gdzie zatem rozgrzać ciało zziębnięte jesiennym spacerem po Starym Mieście? Najlepiej w Focaccia Ristorante, gdzie nowe menu, nowego szefa kuchni, kusi smakami Południa i Północy. Pysznie zmiksowane!
„Rozgość się w domu dobrych smaków” - zaprasza do stołu Grzegorz Dawidziuk, nowy szef kuchni Focaccia Ristorante, który zastąpił ubóstwianego przez mnie Samuele Marianiego... Z pewną doza nieśmiałości usiadłam za stołem, rozgościłam się i... zakochałam w nowym menu. „Kobieta zmienną jest”, nie inaczej. Ale niezmiennie wielbię dobrą kuchnię śródziemnomorską, szczególnie włoską.
Od pierwszego wejrzenia zakochałam się w (39 zł). Sprężysty makaron skąpany w lekkim sosie grzybowym i do tego ośmiornica. Ośmiornica, która przypomina lato, wakacje na południu Europy, słońce i wiatr od morza. To doskonałe danie w którym lato przekazuje pałeczkę jesieni w pysznej sztafecie przez pory roku. Nie żałujcie pieniędzy i spróbujcie tagliatelle z polecanym przez sommeliera Focacci winem L'Uetta Fiano di Puglia, które podkreśli smak dania, jak żadne inne (cena dania z alkoholem 49 zł).
Jesień to oczywiście czas złocistych dyń. Dynia sama w sobie jest dość jałowa w smaku. Jednak risotto dyniowe gotowane na bazie piwa Kozel z tymiankiem i podane z okazałą krewetką (49 zł) to mistrzostwo świata. Kremowe, złociste i zabójczo smaczne. Dodatek ciemnego piwa słodowego zmienia charakter dania, nadając mu odrobinę oczekiwanej goryczy. Krewetka stanowi oczywisty kontrapunkt. W połączeniu z risottem wydaje się wręcz słodka. Do dania można zamówić kufelek piwa Kozel Cerny (cena dania z piwem 59 zł). Doświadczenie smaku staje się intensywniejsze.
Cóż by to był za jesienny posiłek bez porządnego kawałka mięsa. Zachwycający stek (79 zł) absolutnie spełnia oczekiwania wszystkich mięsożerców, ze mną na czele. Antrykot to wspaniały kawałek wołowiny, z warstwą tłuszczu, która jak wiadomo jest nośnikiem smaku. Dojrzały kawałek mięsa w rękach tak zdolnego szefa kuchni, jak Grzegorz Dawidziuk, zamienia się w soczysty stek, od którego nie można się oderwać. Trufla idealnie podkreśla smak wołowiny. Odrobina oryginalnej polskiej wódki na trawie żubrowej dodana do sosu to obietnica otwartych przestrzeni, nieskrępowanej wolności i dzikiej natury. I takie jest to danie. Dlatego warto od antrykotu skusić się na kieliszek tej wyśmienitej wódki, by spotęgować wrażenia smakowe. Cena dania z kieliszkiem Żubrówki Czarnej Leżakowanej to 85 zł.
Czy jesienne menu Focacci polecam? Z całego serca. Jest przemyślane, dopracowane i po prostu pyszne. Nim szef kuchni wymyśli nowe, muszę sobie utrwalić smaki obecnego.
Na koniec muszę dodać, że absolutnym przebojem Focacci są w tym sezonie czwartki z mulami. Kociołek świeżych muli w sosie winnym (49 zł) to prawdziwa uczta dla dwojga. Świetne danie na randkę. I to bez względu na staż. Ostatecznie mule uznawane są za afrodyzjaki, zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn. Mięczakom towarzyszy chrupiąca focaccia, wypiekana na miejscu, idealna do wycierania pysznego sosu. Jeśli weźmiecie mule w zestawie z butelką wina Babich Sauvignon Blanc zapłacicie 79 zł. Polecam zestaw, bo to świetna jakość w dobrej cenie.
Focaccia Ristorante
ul. Senatorska 13/15, 00-075 Warszawa
Rezerwacje:
[email protected]tel.: 22 829 69 69