Jedzenie z dostawą do domu: co Polacy zamawiają najczęściej?

2016-09-01 15:23

Brak czasu, zmęczenie albo zwyczajnie chęć na coś pysznego - Polacy coraz częściej decydują się na zamawianie jedzenia z dostawą do domu. Choć wciąż dominuje kontakt telefoniczny, również serwisy online dynamicznie się rozwijają. Jeden z nich - Pyszne.pl - zebrał dane (2015 r.) na temat gustów kulinarnych Polaków. Sprawdź, jakie kuchnie i potrawy cieszą się największą popularnością.

Jedzenie z dostawą do domu: co Polacy zamawiają najczęściej?
Autor: thinkstockphotos.com Polacy niezmiennie faworyzują kuchnię włoską

Największą grupę zamawiających stanowią osoby zatrudnione (69 proc.). Jedzenie zamawiają po pracy albo na lunch do firmy. Druga duża grupa to studenci (22 proc.).

Włoska, turecka, polska: jakie kuchnie najbardziej lubią Polacy?

Nie będzie niespodzianką, że największą popularnością cieszy się kuchnia włoska - to aż 47 proc. wszystkich zamówień. Wynika to po części z tego, że pizza jest daniem najchętniej zamawianym w dostawie. Drugie miejsce zajmuje kuchnia turecka, ale ze znacznie mniejszym udziałem - bo 16 proc. Podium zamyka kuchnia azjatycka (13 proc.), a kuchnia polska z wynikiem 12 proc. znalazła się dopiero na czwartym miejscu.

Podobnie wartości rozkładają się w największych polskich miastach, choć Warszawa wyraźnie się wyróżnia: na pierwszym miejscu jest nie kuchnia włoska (pizza - 22 proc.), lecz turecka (kebab - 26 proc.). We Wrocławiu wyraźnie dominuje pizza (41 proc.), w Krakowie również (36 proc.), choć drugie w kolejce są obiady domowe z dobrym wynikiem 28 proc.

Jeśli pizza, to najczęściej capricciosa (26 proc.) albo pepperoni (25 proc.). Kolejne pod względem popularności są klasyczna margherita (22 proc.) oraz własne, ulubione kompozycje smakowe (18 proc.).

Kuchnia polska w dostawie

Choć pizza, kebab czy burgery są najchętniej zamawiane do domu, klienci nie zapominają również o kuchni polskiej. Wśród zup królują żurek i rosół (po 14 proc.), a dalej barszcz czerwony (11 proc.) i zupa pomidorowa (10 proc.). Jeśli decydujemy się na pierogi, to najczęściej na ruskie (aż 49 proc.!), z mięsem (31%) i w klasycznej kombinacji, czyli kapusta z grzybami (11 proc.).

źródło: Pyszne.pl