Fine Dining Week: Gdzie się wybrać? Co warto zjeść? Rekomendacje redakcji Beszamel.pl
Fine Dining Week to festiwal sztuki restauracyjnej, znakomitych szefów kuchni i doskonałych składników. Przez dwa tygodnie można w przyjaznej cenie spróbować sztuki kulinarnej najwyższych lotów.
To już siódma edycja Fine Dining Week, jednego z najbardziej wyczekiwanych wydarzeń kulinarnych w Polsce. Nadchodzący festiwal potrwa od 28 sierpnia do 11 września i odbędzie się w jedenastu miastach, w tym premierowo w Szczecinie. Szefowie Kuchni z najlepszych restauracji w kraju, zaserwują Gościom 5-daniowe menu degustacyjne w cenie 129 zł za osobę. Menu degustacyjne to specjalnie przygotowane niewielkie porcje 5 dań, które jak 5 taktów razem tworzą idealną symfonie smaku. To popisowe dania szefów kuchni najlepszych restauracji oferujących serwis na najwyższym poziomie.
Rezerwacji można już dokonywać za pośrednictwem strony www.FineDiningWeek.pl.
Jeśli jednak nie możecie się zdecydować, bo obszerna oferta przygotowana w tym roku tego nie ułatwia, lub nie wiecie co na prawdę warto spróbować, to przeczytajcie podpowiedzi przygotowane przez redakcję Beszamel.pl. Oto nasze warszawskie rekomendacje.
N31 by Robert Sowa
Pod kierownictwem wybitnego kuchmistrza, Roberta Sowy, restauracja przy Nowogrodzkiej 31 (stąd jej nazwa) w Warszawie nęci smakami kuchni międzynarodowej. Zazwyczaj rezerwacji stolika należy dokonać z kilku tygodniowym wyprzedzeniem. Nic dziwnego, bo to pyszne i do tego niezwykle eleganckie miejsce. Menu degustacyjne przygotowane przez szefa kuchni N31 Roberta Wojnarowskiego oraz pastry chef N31 Krzysztofa Kopcińskiego to ucieleśnienie smaku tego miejsca. Począwszy od duetu tatarów z tuńczyka z ogórkiem, imbirem, awokado z kolendrą i sosem kabayaki, o którym krążą po Warszawie legendy, a skończywszy na parfait kokosowym z mleczną czekoladą i karmelizowanym ananasem. Prawdziwe delicje! Do wyboru są dwa dania główne: wolno pieczona cielęcina, ragout z serc kaczych, polenta i zielona warzywa oraz taglioni z kurkami, pomidorami, groszkiem cukrowym i serem pecorino. Jeśli jesteście mięsożercami wybierzcie cielęcinę jest absolutnie zjawiskowa. Chociaż taglioni, grube nitki makaronu zabiorą was do kulinarnego raju...
Amber Room
Elegancka warszawska restauracja Amber Room mieści się w Pałacu Sobańskich w Alejach Ujazdowskich. Tutaj znajduje się także Klub Polskiej Rady Biznesu. Amber Room to ekskluzywna restauracja w całym tego słowa znaczeniu. Tutaj wszystko jest najlepsze z najlepszych: otoczenie, architektura, wystrój, nakrycie stołu, składniki, wykonanie. Począwszy od przystawki assiette (fr. danie) z pieczonego kalafiora na kalafiorowym risotto i sera burrata, który po rozkrojeniu uwalnia śmietanę, z kalafiorem smażonym w tymiankowymi beignets, czyli cieście pączkowym oraz żelem z musztardy angielskiej. Czy kiedyś coś takiego próbowaliście? Po prostu bajeczne danie. W 5 daniowym menu Fine Dining Week obok doskonałych przystawek znajdziecie wyborną walijską jagnięcinę w ziołach z pierożkami wonton z serem, czosnkiem i porem, kruszonką z bekonu, do tego jus jagnięcy, czyli intensywnie mięsny sos oraz dżem marchewkowy. Lub do wyboru risotto z selera z imbirem, grzybami shitake, daikonem i miso.
Concept 13
Restauracja Concept 13 mieści się przy Brackiej 9, na ostatnim piętrze budynku Vitkac, serwując gościom jeden z najpiękniejszych widoków Warszawy ponad dachami Śródmieścia. Poza widokiem i nowoczesnym, minimalistycznym wystrojem, znajdziecie tu ekskluzywną kuchnię azjatycką i międzynarodową wyczarowaną przez szefa kuchni Rabie Aded Alsalama. Menu degustacyjne miło was zaskoczy. Obok przystawki z burratiny, pomidora i mięty, możecie spróbować bardzo polskiego rosołu z perliczki z warzywami i oscypkiem. Godna polecania jest ciambella nadziewana mięsem królika podana z bobem. Lub do wyboru doskonałe ravioli z kukurydza i majerankiem.
Warszawska
Restauracja Warszawska mieści się przy Placu Powstańców Warszawy 9 w historycznym budynku Prudntialu. Choć na mapie kulinarnej stolicy jest krótko, już zasłynęła autorską kuchnią Dariusza Barańskiego. Jego pierogi z metką wieprzową, czy grzybowa pasztetówka zachwycają smakiem, prezentacją i prawdziwie oryginalnym podejściem do kuchni.
Kieliszki na Próżnej
Pełna nieszablonowych smaków kuchnia Kieliszków to swobodna, jak atmosfera restauracji, interpretacja szefa kuchni polskich kulinariów, w tym słynnych jarskich klasyków. To autorska kuchnia nastawiona na zrównoważenie smaku dobrze znanych nam dań z serwowanym tu winem. Podczas tygodni Fine Dining Week spróbujecie tu słynnej prażynki wieprzowej z papryką, kurek z kawiorem i kwaśną śmietaną oraz młodej cukinii z majonezem czosnkowo-cytrynowym. Wszystkie dania warte grzechu. Można wybierać między zupą pomidorową z domowym makaronem i śmietaną a tatarem wołowym z majonezem szczypiorkowym i ogórkiem małosolnym. Między kurczakiem zagrodowym z ziemniakami, szczawiem i bobem a doskonałymi kluskami śląskimi z cebulą i serem "szafir". Cokolwiek wybierzecie, to będzie niezwykle smaczna decyzja.