Choć raz zjeść jak w filmie: Andrew Rea „Filmowe menu” [RECENZJA KSIĄŻKI]

2018-10-19 12:46

Pamiętacie orgazmiczną kanapkę z filmu Kiedy Harry poznał Sally? A burgera po hawajsku z Pulp Fiction czy piwo kremowe Harry’ego Pottera? Andrew Rea, twórca popularnego kanału na YouTube Binging with Babish, opracował przepisy z ponad 40 kultowych filmów i stworzył wyjątkowy filmowo-kulinarny przewodnik po daniach, które zagrały u boku Julii Roberts w Pretty Woman czy Woody’ego Allena w Annie Hall. Książka Filmowe menu to świetna zabawa dla filmożerców i jeszcze lepszy prezent dla każdego kinomaniaka z kulinarnym zacięciem. 

Filmowe menu
Autor: mat. pras. Wydawnictwo Laurum Kanapka, trufle, czy piwo? Uczta Babette, Harry Potter, czy Pulp fiction? Z książką Filmowe menu wszystko jest możliwe

Andrew Rea, gwiazda YouTube’a i pasjonat „filmowej kuchni”, proponuje nam coś wyjątkowego: poradnik kulinarny dla kinomaniaków. W najbardziej kultowe dania, które zagrały w filmach, tchnął nowe życie, umieszczając je w swojej książce Filmowe menu.  

Rea wiedział, z jak dużą siłą oddziałuje na fanów kina jedzenie: w końcu prawie dwie dekady po premierze Seksu w wielkim mieście przed piekarnią Magnolia w Nowym Jorku niezmiennie ustawia się kolejka po słynne muffinki, którymi delektowały się bohaterki. W bistro Katz’s Delicatessen wisi drewniany szyld upamiętniający scenę „orgazmu” z Kiedy Harry poznał Sally.

Andrew Rea nie lansuje tylko prostych kanapek, on sięga wyżej. Stąd w książce cudowne przepiórki z kultowej dla wszystkich smakoszy Uczty Babette. Znajdziecie tu także zmysłowe trufle czekoladowe z filmu Czekolada. A jedyne czego tu brakuje, to Spaghetti według przepisu Clemenza z filmu Ojciec chrzestny. 

Teraz filmowe dania przyrządzisz w swojej kuchni: w tej książce znajdziesz listę potrzebnych składników i przejrzyste przepisy z uwzględnieniem ilości porcji. A to wszystko opakowane w niesamowite zdjęcia, filmowe cytaty i opisy, które przeniosą cię w świat kina. Wypróbuj takie receptury, jak:

Szparagi w sosie holenderskim, nad którymi wybuchają rodzinne niesnaski w American Beauty,

Słodki makaron śniadaniowy według Buddy’ego z filmu Elf,

Popcorn z rodzynkami w czekoladzie, który tak smakuje milion razy lepiej według Neimana z Whilplash,

Burger po hawajsku będący początkiem jednej z najbardziej kultowych scen Pulp Fiction,

Trufle czekoladowe serwowane przez Vianne Rocher w Czekoladzie,

Piwo kremowe prosto z pubu Trzy Miotły z Harry’ego Pottera,

Strudel wiedeński zajadany przez socjopatycznego pułkownika w Bękartach wojny,

Waniliowy Crème brûlée, którym rozkoszuje się tytułowa Amelia.

Filmowe menu zainspiruje cię do tego, żebyś zamiast jedynie podziwiać dania na ekranie, spróbował przygotować je w domowej kuchni. Jeśli więc chcesz wprowadzić w swoje życie kulinarne gwiazdy wielkiego formatu albo oglądając po raz setny Śniadanie u Tiffany’ego, zastanawiasz się, jak się robi tego kurczaka w sosie czekoladowym, ta książka jest dla Ciebie.

Andrew Rea jest po części szefem kuchni, po części filmowcem, a najbardziej – niepokorną osobowością z YouTube’a. Samouk zarówno za, jak i przed kamerą, Andrew samodzielnie stworzył swój kulinarny show Binging with Babish w 2016 roku. Podziwiają go miliony początkujących kucharzy i pasjonatów jedzenia na całym świecie. Jego zacięcie do nauczania i eksperymentowania w kuchni konkuruje jedynie z miłością do filmu i telewizji. Obie pasje stara się łączyć w swojej kuchni w Harlemie w Nowym Jorku.