Sos beszamelowy: jak zrobić? [WIDEO]
Choć u nas zdecydowanie bardziej popularna jest klasyczna zasmażka, sos beszamelowy też zdobywa swoich zwolenników. Nic dziwnego: jest smaczny i sycący. Choć skład beszamelu jest bardzo "swojski", jego receptura pochodzi z wyrafinowanej kulinarnie Francji.
Spis treści
- Sos beszamelowy: do czego się go dodaje?
- Sos beszamelowy: idealne proporcje i konsystencja
- ZOBACZ WIDEO z przepisem na idealny beszamel!
- Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:
Sos beszamelowy nadaje potrawie bardzo specyficznego smaku, choć sam nie zawiera w sobie żadnych wykwintnych składników. Ta prostota może być jednak bardzo myląca, bo przygotowanie sosu o idealnej konsystencji jest prawdziwym wyzwaniem. Nawet doświadczony kucharz przyzna, że początki przyrządzania sosu nie były łatwe.
Sos beszamelowy: do czego się go dodaje?
Chyba najpopularniejszą (znaną w naszym kraju) potrawą, której ważnym składnikiem jest sos beszamelowy jest lasagne. To fakt: zapiekanki makaronowe to jedno z dań, do których dodaje się beszamel. Jednak idealnie komponuje się on także z mięsami (np. pieczenią) a także warzywami np. z pary.
Sos beszamelowy: idealne proporcje i konsystencja
Najważniejsze w robieniu sosu beszamelowego są odpowiednie proporcje, ale przede wszystkim sposób przyrządzania.
Gładka i aksamitna konsystencja sosu beszamelowego to podstawa. Oczywiście możemy z nią eksperymentować (zwiększając lub zmniejszając składniki), choć ta klasyczna, z podstawowych proporcji, zawsze najlepiej łączy się z potrawami.
SKŁADNIKI:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
1,5 do 2 szklanek mleka,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól i pieprz
Najpierw rozpuszczamy na patelni masło. Koniecznie trzeba zaczekać, aż się całkowicie rozpuści (ale nie przypali!).
Następnie stopniowo dodajemy mąkę, mieszając cały czas i uważając by nie zrobiły się grudki.
Na koniec dodajemy mleko i ciągle mieszając dosypujemy przyprawy do smaku.
Doprowadzamy sos do zagotowania na wolnym ogniu i mieszamy, aż równomiernie zgęstnieje.
Sos beszamelowy staramy się podać zaraz po przyrządzeniu, bo kiedy stygnie pokrywa się nieestetycznym kożuchem. Można temu zapobiec nakrywając garnek z sosem szczelną pokrywką lub folią spożywczą.