Sos beszamelowy: jak zrobić? [WIDEO]

2016-07-27 13:30

Choć u nas zdecydowanie bardziej popularna jest klasyczna zasmażka, sos beszamelowy też zdobywa swoich zwolenników. Nic dziwnego: jest smaczny i sycący. Choć skład beszamelu jest bardzo "swojski", jego receptura pochodzi z wyrafinowanej kulinarnie Francji.

Sos beszamelowy: jak zrobić? [WIDEO]
Autor: Shutterstock Beszamel to sos, który wielu osobom wydaje się trudny do przygotowania, ale to nieprawda - zazwyczaj się udaje.

Spis treści

  1. Sos beszamelowy: do czego się go dodaje?
  2. Sos beszamelowy: idealne proporcje i konsystencja
  3. ZOBACZ WIDEO z przepisem na idealny beszamel!
  4. Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel:

Sos beszamelowy nadaje potrawie bardzo specyficznego smaku, choć sam nie zawiera w sobie żadnych wykwintnych składników. Ta prostota może być jednak bardzo myląca, bo przygotowanie sosu o idealnej konsystencji jest prawdziwym wyzwaniem. Nawet doświadczony kucharz przyzna, że początki przyrządzania sosu nie były łatwe.

Sos beszamelowy: do czego się go dodaje?

Chyba najpopularniejszą (znaną w naszym kraju) potrawą, której ważnym składnikiem jest sos beszamelowy jest lasagne. To fakt: zapiekanki makaronowe to jedno z dań, do których dodaje się beszamel. Jednak idealnie komponuje się on także z mięsami (np. pieczenią) a także warzywami np. z pary.

Sos beszamelowy: idealne proporcje i konsystencja

Najważniejsze w robieniu sosu beszamelowego są odpowiednie proporcje, ale przede wszystkim sposób przyrządzania.

Gładka i aksamitna konsystencja sosu beszamelowego to podstawa. Oczywiście możemy z nią eksperymentować (zwiększając lub zmniejszając składniki), choć ta klasyczna, z podstawowych proporcji, zawsze najlepiej łączy się z potrawami.

SKŁADNIKI:

2 łyżki masła, 

2 łyżki mąki, 

1,5 do 2 szklanek mleka, 

szczypta gałki muszkatołowej, 

sól i pieprz

Najpierw rozpuszczamy na patelni masło. Koniecznie trzeba zaczekać, aż się całkowicie rozpuści (ale nie przypali!).

Następnie stopniowo dodajemy mąkę, mieszając cały czas i uważając by nie zrobiły się grudki.

Na koniec dodajemy mleko i ciągle mieszając dosypujemy przyprawy do smaku.

Doprowadzamy sos do zagotowania na wolnym ogniu i mieszamy, aż równomiernie zgęstnieje.

Sos beszamelowy staramy się podać zaraz po przyrządzeniu, bo kiedy stygnie pokrywa się nieestetycznym kożuchem. Można temu zapobiec nakrywając garnek z sosem szczelną pokrywką lub folią spożywczą.

ZOBACZ WIDEO z przepisem na idealny beszamel!

Specjalnie dla ciebie przygotowaliśmy grafikę, jak zrobić beszamel: