Matiasy w oleju: co z nich zrobić?
Kupiłeś lub zrobiłeś zbyt dużo matiasów w oleju i teraz nie wiesz co z nimi zrobić? Podpowiadamy sposoby na wykorzystanie matiasów w oleju.
Spis treści
- Pomysły na matiasy w oleju
- Zobacz galerię przepisów, w których możesz wykorzystać matiasy w oleju
- Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego warto jeść śledzie!
Matiasy w oleju doskonale smakują posypane świeżo pokrojoną aromatyczną cebulką i pieprzem. Ale ta forma podania śledzi może się znudzić, nie każdy też lubi śledzie z cebulą. Co więc zrobić z matiasów w oleju?
Pomysły na matiasy w oleju
Sałatki - śledzie w oleju to doskonały składnik wielu sałatek. Matiasy w oleju zachowały swój smak, są też miękkie. Ponieważ ich smak złagodził olej - doskonale pasują do ostrzejszych składników. Świetnie też zniosą połączenie z ziemniakami i gotowanymi warzywami, które pochłoną nadmiar tłuszczu tworząc zbilansowaną kompozycję.
Z ostrymi dodatkami - olej łagodzi smak śledzi, przyda się więc podkręcenie go wyrazistymi dodatkami, takimi jak ostre przyprawy, musztarda, zioła.
Marynaty - do śledzi w oleju pasują warzywa i grzyby z marynaty - octowa ostrość i oleista miękkość tworzą razem udany balans. Matisy w oleju można więc połączyć z marynowanymi grzybami, korniszonami, śliwkami z octu.
Pomidory - przecier pomidorowy, sos pomidorowy to doskonałe towarzystwo dla śledzi w oleju - doskonale kontrastuje z łagodnym smakiem matiasów a na dodatek pomidory i tłuszcz to połączenie doskonałe pod względem walorów prozdrowotnych.