Jak łączyć owoce? Jakich owoców nie mieszać, by uniknąć problemów pokarmowych?
Choć dietetycy zalecają, aby spożywać około dwóch szklanek owoców dziennie, warto wiedzieć, jak łączyć owoce. Nierozsądne mieszanie ze sobą różnego rodzaju owoców może spowodować kłopoty, jak wzdęcia, problemy z trawieniem czy zgaga. Sprawdź, jakich owoców nie mieszać.
Aby uniknąć sensacji żołądkowych i wydobyć z owoców to, co najlepsze, trzeba je umiejętnie łączyć ze sobą i innymi produktami.
Jak łączyć owoce?
Na początku warto rozpoznać pięć podstawowych typów owoców. Pierwsze to te, których podstawowymi składnikami są woda i sole mineralne (jak np. melon), drugie to wszystkie słodkie owoce (np. banany i daktyle). Trzecia grupa to owoce półkwaśne (wiśnie, winogrona, jabłka, jagody), czwarta – owoce kwaśne (pomarańcze, cytryny, grejpfruty lub limonki). Piąta to te będące witaminową bombą (jak np. awokado), ale jednocześnie – dość ciężkostrawne.
Aby odżywiać się prawidłowo, należy jednorazowo wybierać owoce z jednej kategorii lub dwóch kategorii pokrewnych. Czyli np. słodkie jeść tylko ze słodkimi lub półkwaśnymi. Można też łączyć je z popularnymi warzywami liściastymi.
Banany i inne słodkie owoce będzie można też dodawać do mlecznych deserów, truskawki – do zsiadłego mleka. Ważne, żeby nie łączyć zbyt wielu owoców naraz, nawet tylko tych słodkich. Najlepiej nie mieszać też melonów i arbuzów z innymi owocami. Może to poważnie zakłócić pracę jelit.
Kwaśnych i półkwaśnych owoców nie powinno się łączyć z niektórymi warzywami, np. papryką czy ogórkiem. Sałatki tego rodzaju mogą stanowić niemałe obciążenie dla organizmu.