Jak łączyć owoce? Jakich owoców nie mieszać, by uniknąć problemów pokarmowych?

2016-09-09 17:26

Choć dietetycy zalecają, aby spożywać około dwóch szklanek owoców dziennie, warto wiedzieć, jak łączyć owoce. Nierozsądne mieszanie ze sobą różnego rodzaju owoców może spowodować kłopoty, jak wzdęcia, problemy z trawieniem czy zgaga. Sprawdź, jakich owoców nie mieszać.

jakich-owocow-nie-mieszac-by.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Sprawdź, których owoców nie powinno się mieszać w jednym daniu

Aby uniknąć sensacji żołądkowych i wydobyć z owoców to, co najlepsze, trzeba je umiejętnie łączyć ze sobą i innymi produktami.

Jak łączyć owoce?

Na początku warto rozpoznać pięć podstawowych typów owoców. Pierwsze to te, których podstawowymi składnikami są woda i sole mineralne (jak np. melon), drugie to wszystkie słodkie owoce (np. banany i daktyle). Trzecia grupa to owoce półkwaśne (wiśnie, winogrona, jabłka, jagody), czwarta – owoce kwaśne (pomarańcze, cytryny, grejpfruty lub limonki). Piąta to te będące witaminową bombą (jak np. awokado), ale jednocześnie – dość ciężkostrawne.

Aby odżywiać się prawidłowo, należy jednorazowo wybierać owoce z jednej kategorii lub dwóch kategorii pokrewnych. Czyli np. słodkie jeść tylko ze słodkimi lub półkwaśnymi. Można też łączyć je z popularnymi warzywami liściastymi.

Banany i inne słodkie owoce będzie można też dodawać do mlecznych deserów, truskawki – do zsiadłego mleka. Ważne, żeby nie łączyć zbyt wielu owoców naraz, nawet tylko tych słodkich. Najlepiej nie mieszać też melonów i arbuzów z innymi owocami. Może to poważnie zakłócić pracę jelit.

Kwaśnych i półkwaśnych owoców nie powinno się łączyć z niektórymi warzywami, np. papryką czy ogórkiem. Sałatki tego rodzaju mogą stanowić niemałe obciążenie dla organizmu.