Czy warto jeść granaty? Właściwości i wartości odżywcze granatów
Owoc granatu ma duży wpływ na poprawę zdrowia. Zawiera witaminy młodości, błonnik, antyoksydanty. Można go spożywać w dowolnych ilościach. Najlepiej smakuje jako dodatek do deserów i sałat z rukoli. Sprawdź, jakie właściwości ma owoc granatu.
Spis treści
Owoce granatu to samo zdrowie. Granaty bogate są w antyutleniacze, które eliminują z organizmu wolne rodniki, które to przyspieszają starzenie się. Owoce granatu są też bogatym źródłem witamin A, C, E i B oraz substancji mineralnych, takich jak wapń, krzem, żelazo, potas i jod, kwasy organiczne oraz białko. Zatem to prawdziwa bomba witaminowa, która poprawia stan skóry, wzrok, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia krążenie i stan naczyń krwionośnych.
Ziarenka granatu i sok z granatu
Ziarenka z owoców granatu zawierają też błonnik, który jak miotełka wymiata z organizmu pozostałości przemiany materii. Sok z granatów ma właściwości antyoksydacyjne i łagodzi też stany zapalne w stawach. Owoc granatu jest wskazany w diecie odchudzającej, bo sztuka zawiera tylko ok. 80 kcal.
Owoc granatu - pomysł na sałatkę
Cierpkie czerwone koraliki warto dodawać do sałatki z rukoli, orzechów i serów pleśniowych. Dobrze taką sałatkę polać oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, by cenne witaminy rozpuściły się, a później zostały wchłonięte przez organizm.