Czy warto jeść granaty? Właściwości i wartości odżywcze granatów

2016-10-12 13:35

Owoc granatu ma duży wpływ na poprawę zdrowia. Zawiera witaminy młodości, błonnik, antyoksydanty. Można go spożywać w dowolnych ilościach. Najlepiej smakuje jako dodatek do deserów i sałat z rukoli. Sprawdź, jakie właściwości ma owoc granatu.

owoc-granatu-jakie-ma-wlasciwosci.jpg
Autor: Shutterstock Pod twardą skórką owocu granatu kryje się bogactwo chrupiących, soczystych ziarenek

Spis treści

  1. Ziarenka granatu i sok z granatu
  2. Owoc granatu - pomysł na sałatkę

Owoce granatu to samo zdrowie. Granaty bogate są w antyutleniacze, które eliminują z organizmu wolne rodniki, które to przyspieszają starzenie się. Owoce granatu są też bogatym źródłem witamin A, C, E i B oraz substancji mineralnych, takich jak wapń, krzem, żelazo, potas i jod, kwasy organiczne oraz białko. Zatem to prawdziwa bomba witaminowa, która poprawia stan skóry, wzrok, wzmacnia układ odpornościowy, poprawia krążenie i stan naczyń krwionośnych.

Ziarenka granatu i sok z granatu

Ziarenka z owoców granatu zawierają też błonnik, który jak miotełka wymiata z organizmu pozostałości przemiany materii. Sok z granatów ma właściwości antyoksydacyjne i łagodzi też stany zapalne w stawach. Owoc granatu jest wskazany w diecie odchudzającej, bo sztuka zawiera tylko ok. 80 kcal.

Owoc granatu - pomysł na sałatkę

Cierpkie czerwone koraliki warto dodawać do sałatki z rukoli, orzechów i serów pleśniowych. Dobrze taką sałatkę polać oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, by cenne witaminy rozpuściły się, a później zostały wchłonięte przez organizm.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE