Burgery z fasoli - tak smaczne i proste, że trudno w to uwierzyć!
2021-07-02
7:55
Burgery z fasoli to zdrowa alternatywa dla osób niejedzących mięsa, a lubiących burgery. Są tak łatwe do przygotowania i tak smaczne, że aż trudno uwierzyć.
Spis treści
Wegetariańskie burgery z fasoli są tak pyszne i tak łatwe do przygotowania, że zachwycą nawet miłośników mięsa. Wystarczy kilka składników, dostępnych w każdym domu i markecie, by zachwycić siebie i innych smakiem roślinnych kotletów w bułce.
Składniki:
- 2 puszki czarnej fasoli
- 3 łyżki mąki
- 2 cebule
- łyżka masła (w wersji wegańskiej zastąpić tłuszczem roślinnym)
- 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
- sól (ostrożnie, bo gotowe przyprawy już ją zawierają)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Fasolę odcedzić na sicie i przelać wrzątkiem. Odsączyć i rozgnieść w misce widelcem lub zblendować na niezbyt gładką masę.
- Cebulę drobno posiekać i poddusić na maśle - nie rumienić.
- Przestudzoną cebulę dodać do fasoli, dosypać mąkę i przyprawę do mięsa mielonego, starannie wymieszać, ewentualnie dosolić do smaku.
- Uformować burgery (z podanych składników powinniśmy otrzymać 8 kotletów), smażyć na oleju po ok. 5 minut z każdej strony. Podawać w podgrzanej bułce, z ulubionym sosem i warzywami.