Burgery z fasoli - tak smaczne i proste, że trudno w to uwierzyć!

2021-07-02 7:55

Burgery z fasoli to zdrowa alternatywa dla osób niejedzących mięsa, a lubiących burgery. Są tak łatwe do przygotowania i tak smaczne, że aż trudno uwierzyć.

Burgery z fasoli - tak smaczne i proste, że trudno w to uwierzyć!
Autor: Shutterstock Burgery z fasoli przygotujesz tak szybko i prosto, że pokochasz wegetariańskie dania

Spis treści

  1. Składniki:
  2. Przygotowanie:

Wegetariańskie burgery z fasoli są tak pyszne i tak łatwe do przygotowania, że zachwycą nawet miłośników mięsa. Wystarczy kilka składników, dostępnych w każdym domu i markecie, by zachwycić siebie i innych smakiem roślinnych kotletów w bułce.

Składniki:

  • 2 puszki czarnej fasoli
  • 3 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • łyżka masła (w wersji wegańskiej zastąpić tłuszczem roślinnym)
  • 2 łyżki przyprawy do mięsa mielonego
  • sól (ostrożnie, bo gotowe przyprawy już ją zawierają)
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  • Fasolę odcedzić na sicie i przelać wrzątkiem. Odsączyć i rozgnieść w misce widelcem lub zblendować na niezbyt gładką masę.
  • Cebulę drobno posiekać i poddusić na maśle - nie rumienić.
  • Przestudzoną cebulę dodać do fasoli, dosypać mąkę i przyprawę do mięsa mielonego, starannie wymieszać, ewentualnie dosolić do smaku.
  • Uformować burgery (z podanych składników powinniśmy otrzymać 8 kotletów), smażyć na oleju po ok. 5 minut z każdej strony. Podawać w podgrzanej bułce, z ulubionym sosem i warzywami.