Bób: przepisy na najlepsze dania z bobem
Bób to duże i pożywne nasiona rośliny strączkowej. Bób przeżywa dzisiaj swój renesans. Ze względu na bogactwo związków odżywczych bobem zainteresował się przemysł spożywczy. Produkuje się z niego wegańskie zamienniki mięsa. My jednak wróćmy do korzeni, czyli do bobowego ziarna. Zobacz, jakie przysmaki można wyczarować z tego warzywa.
Spis treści
- Bób można podawać na wiele sposobów
- Bobu nie wolno jeść na surowo
- Jak gotować bób?
- Więcej przepisów na bób
- Bób smażony na maśle
- Prażony bób - przepis na przekąskę lepszą niż pop corn
- Bób z warzywami i boczkiem
- Kotlety z bobu
- Makaron z pesto z bobu
- Piersi kurczaka nadziewane bobem
Bób można podawać na wiele sposobów
Fanom strączkowego giganta nie trzeba bobu przedstawiać. Kto nie próbował, musi uwierzyć, że od tych fasolek łatwo się uzależnić. Bób podawany z masłem i solą staje się wyśmienitą przekąską. Ugotowany z koperkiem może dodać smaku sałatkom i obiadowym daniom.
Bobu nie wolno jeść na surowo
Warto o bobie wiedzieć jedno – lepiej nie jeść go na surowo. By nie nabawić się problemów żołądkowych, bób trzeba najpierw ugotować.
Jak gotować bób?
Gotowanie bobu jest proste, ale w jak niemal każdym wypadku, zależy od preferencji gotującego. Bób wrzuca się do garnka i zalewa zimną wodą. Warto zadbać, by miał w czym pływać. Przy gotowaniu kilograma bobu powinno się użyć minimum 2 litrów wody. Gotujący się bób należy obficie posolić, co pozwoli wydobyć jego wyjątkowy smak. Potem wystarczy już tylko czekać, aż woda się zagotuje. Młody bób należy po 5-8 minutach od zagotowania spróbować. Wyjąć jedno ziarenko bobowe, by sprawdzić czy jest już miękki. Bób nieco starszy, bardziej mączysty gotuje się od 10-14 minut. Gdy bób osiągnie preferowany stopień miękkości należy go odcedzić, obrać i zjeść.
Więcej przepisów na bób
Szukasz inspiracji? Zobacz niżej nasze propozycje przygotowania bobu. Niektóre Cię zaskoczą, inne wzbudzą prawdziwe łaknienie.
Bób smażony na maśle
Bób ugotowany z koprem to klasyka. Jednak my zaczniemy naszą wyliczankę najlepszych przepisów od niebiańskiego bobu smażonego na maśle z limonką i chili. Pokochacie go od pierwszego gryza!
Prażony bób - przepis na przekąskę lepszą niż pop corn
Prażony młody bób to prawdziwy przysmak. Nie musicie mi wierzyć na słowo, po prostu kupcie paczkę bobu i uprażcie go sami. Oto przepis na przekąskę lepszą niż pop corn. Idealna do oglądania meczu, filmu lub po prostu zachodu słońca.
Bób z warzywami i boczkiem
Podajemy przepis na smaczne danie obiadowe - bób z warzywami i boczkiem. Bób to warzywo wielu możliwości. Idealnie komponuje się zwłaszcza z aromatycznym boczkiem. Bób z warzywami i boczkiem to znakomity pomysł na lunch, który można zabrać ze sobą do pracy czy na wycieczkę. Smakuje świetnie i na ciepło i na zimno.
Kotlety z bobu
Kotlety z bobu jedzcie na zdrowie. Bób w sezonie jest najlepszy! Do tego zdrowy i pełen wartości odżywczych. Dlaczego więc nie zrobić z niego kotletów pachnących koperkiem? Do dzieła!
Makaron z pesto z bobu
Bób doskonale nadaje się do przyrządzenia pesto. Makaron z pesto z bobu to sezonowa - bardzo pyszna wersja klasycznego makaronu z pesto.
Piersi kurczaka nadziewane bobem
Przepisów na przyrządzenie bobu jest wiele. Można go po prostu ugotować z solą, doprawić masłem, czosnkiem, ziołami czy oliwą. Pyszny i zdrowy bób świetnie pasuje także jako farsz do roladek mięsnych. Proste w przygotowaniu i efektowne zawijasy z piersi z kurczaka to pomysł na lunch czy przekąskę.