Spis treści
Bób można podawać na wiele sposobów
Fanom strączkowego giganta nie trzeba bobu przedstawiać. Kto nie próbował, musi uwierzyć, że od tych fasolek łatwo się uzależnić. Bób podawany z masłem i solą staje się wyśmienitą przekąską. Ugotowany z koperkiem może dodać smaku sałatkom i obiadowym daniom.
Bobu nie wolno jeść na surowo
Warto o bobie wiedzieć jedno – lepiej nie jeść go na surowo. By nie nabawić się problemów żołądkowych, bób trzeba najpierw ugotować.
Jak gotować bób?
Gotowanie bobu jest proste, ale w jak niemal każdym wypadku, zależy od preferencji gotującego. Bób wrzuca się do garnka i zalewa zimną wodą. Warto zadbać, by miał w czym pływać. Przy gotowaniu kilograma bobu powinno się użyć minimum 2 litrów wody. Gotujący się bób należy obficie posolić, co pozwoli wydobyć jego wyjątkowy smak. Potem wystarczy już tylko czekać, aż woda się zagotuje. Młody bób należy po 5-8 minutach od zagotowania spróbować. Wyjąć jedno ziarenko bobowe, by sprawdzić czy jest już miękki. Bób nieco starszy, bardziej mączysty gotuje się od 10-14 minut. Gdy bób osiągnie preferowany stopień miękkości należy go odcedzić, obrać i zjeść.
Więcej przepisów na bób
Szukasz inspiracji? Zobacz niżej nasze propozycje przygotowania bobu. Niektóre Cię zaskoczą, inne wzbudzą prawdziwe łaknienie.
i
Bób smażony na maśle
Bób ugotowany z koprem to klasyka. Jednak my zaczniemy naszą wyliczankę najlepszych przepisów od niebiańskiego bobu smażonego na maśle z limonką i chili. Pokochacie go od pierwszego gryza!
Prażony bób - przepis na przekąskę lepszą niż pop corn
Prażony młody bób to prawdziwy przysmak. Nie musicie mi wierzyć na słowo, po prostu kupcie paczkę bobu i uprażcie go sami. Oto przepis na przekąskę lepszą niż pop corn. Idealna do oglądania meczu, filmu lub po prostu zachodu słońca.
i
Bób z warzywami i boczkiem
Podajemy przepis na smaczne danie obiadowe - bób z warzywami i boczkiem. Bób to warzywo wielu możliwości. Idealnie komponuje się zwłaszcza z aromatycznym boczkiem. Bób z warzywami i boczkiem to znakomity pomysł na lunch, który można zabrać ze sobą do pracy czy na wycieczkę. Smakuje świetnie i na ciepło i na zimno.
i
Kotlety z bobu
Kotlety z bobu jedzcie na zdrowie. Bób w sezonie jest najlepszy! Do tego zdrowy i pełen wartości odżywczych. Dlaczego więc nie zrobić z niego kotletów pachnących koperkiem? Do dzieła!
i
Makaron z pesto z bobu
Bób doskonale nadaje się do przyrządzenia pesto. Makaron z pesto z bobu to sezonowa - bardzo pyszna wersja klasycznego makaronu z pesto.
i
Piersi kurczaka nadziewane bobem
Przepisów na przyrządzenie bobu jest wiele. Można go po prostu ugotować z solą, doprawić masłem, czosnkiem, ziołami czy oliwą. Pyszny i zdrowy bób świetnie pasuje także jako farsz do roladek mięsnych. Proste w przygotowaniu i efektowne zawijasy z piersi z kurczaka to pomysł na lunch czy przekąskę.