5 sałatek z burakiem dla zdrowia twojego mózgu, serca i naczyń krwionośnych
Buraki odtruwają i stymulują odnowę organizmu. Składniki odżywcze tych niedocenianych warzyw mają zbawienny wpływ na cały organizm, od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy aż po hormonalny. Zatem jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, a także redukujemy wyniszczające skutki długotrwałego stresu.
Spis treści
Zmień nawyki żywieniowe i otwórz się na nowe smaki.SPRAWDŹ!
Buraki - właściwości
Bulwy buraków czerwonych zawierają po trochu wzmacniającej odporność witaminy C, a także witamin A, B1 i beta-karotenu, które poprawiają nasz wzrok i polepszają wygląd skóry, włosów oraz paznokci. Mają też dużo kwasu foliowego. A ten jak wiadomo wpływa korzystanie na wzrost wszystkich komórek w naszym organizmie, a szczególnie układu nerwowego.
Warto docenić buraki za obecne w nich minerały:
wapń - budulec kości i zębów,
żelazo - środek krwiotwórczy,
potas - regulator ciśnienia,
bor potrzebny jest tarczycy i śledzionie,
lit koi nerwy,
molibden i kobalt wchodzą w skład wielu enzymów,
rubid i cez mają działanie przeciwnowotworowe.
Największym skarbem buraków są jednak antocyjany (czerwonofioletowy barwnik) – w tym betanina i betaina. Pomagają one eliminować substancje rakotwórcze z wątroby. Buraczane antocyjany czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Wspomagają więc układ krwionośny.
Należąca do flawonoidów (silnych antyutleniaczy) betaina, redukuje poziom homocysteiny w organizmie – odpowiedzialnej za powstawanie miażdżycy, zwiększającej ryzyko zawału serca, osteoporozy i choroby Alzheimera, sprzyjającej powstawaniu zakrzepów, wylewowi krwi do mózgu. Ponadto betaina usprawnia funkcjonowanie wątroby, przez co ten narząd lepiej radzi sobie z przetwarzaniem tłuszczów i oczyszczaniem organizmu z toksyn. Nieoceniona zaletą betainy jest to, że chroni nerki. Bierze też udział w wytwarzaniu karnityny i podziałach komórek.
5 sprawdzonych przepisów
Dobroczynne działanie buraków warto wzmocnić w przygotowywanych sałatkach równie zdrowymi dodatkami. Orzechy to jeszcze jedna porcja zdrowych tłuszczy nienasyconych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Sok z cytryny wspomaga wchłanianie witamin z grupy B. Czosnek i chrzan to także źródła substancji hamujących rozwój bakterii, zwalczających infekcje i obniżających ciśnienie krwi.
Oto 5 doskonałych sałatek, które urozmaicą twój jadłospis i poprawią funkcjonowanie twojego organizmu.
Chrzanowa sałatka z buraków i ogórków kiszonych
Sałatka z buraków i rzodkiewek - chrupka i pyszna
Sałatka z buraków z orzechami i czosnkiem
Sałatka z buraków i jabłek - rześka i sycąca
Sałatka z buraków w pomarańczowym winegrecie