Masło czy margaryna: co jest zdrowsze? Co do ciasta, a co do smarowania chleba?

2017-01-02 16:00

Co jest zdrowsze, masło czy margaryna? Spór o to, co lepsze trwa już od dłuższego czasu. Odpowiedzi udzielają kolejni lekarze, eksperci z reklam, farmaceuci, specjaliści medycyny naturalnej. A kto cierpi na tym najbardziej? Oczywiście konsumenci, którzy nie są w stanie znaleźć jednoznacznej odpowiedzi w natłoku, często sprzecznych, informacji. Odpowiadamy, czym lepiej smarować pieczywo.

Masło czy margaryna: co jest zdrowsze? Co do ciasta, a co do smarowania chleba?
Autor: Shutterstock Masło na białym chlebie tostowym to niezbyt zdrowa kombinacja, choć samo masło nie szkodzi osobom, które nie mają problemów z cholesterolem

Spis treści

  1. Masło - nie dla każdego
  2. Margaryny: kiedy w pudełku, kiedy w kostce

Po pierwsze, ani masło, ani margaryna nie są bezwzględnie wskazane, jako podstawowy składnik zbilansowanej diety. Współczesna dieta zawiera wystarczającą ilość tłuszczu, przyswajanego wraz z pokarmem, czy to przetworzonego (jak w przypadku potraw smażonych), czy też zimnego (tłuszcze zawarte w rybach, sosy do sałatek). Jeśli mimo to nie wyobrażacie sobie jedzenia nieposmarowanych kanapek, musicie sami rozważyć, co będzie dla was lepsze.

Masło - nie dla każdego

Masło to tłuszcz zwierzęcy, produkowany ze śmietanki mleka krowiego. Zawiera dużo naturalnie występujących składników odżywczych, w tym witaminy A, D i E oraz karetonoidy.

Dlatego też szczególnie polecane jest dzieciom, kobietom w ciąży oraz osobom z problemami ze wzrokiem. Niestety, oprócz tego masło ma wysoki poziom cholesterolu, zarówno dobrego, jak i złego, przez co nie nadaje się dla osób z problemami z miażdżycą, nadciśnieniem, cukrzycą. Osoby bez tych problemów nie muszą się jednak masła obawiać.

Margaryny: kiedy w pudełku, kiedy w kostce

Bardzo dużo słyszy się o zbawiennym wpływie margaryny na zdrowie, szczególnie osób starszych. Można pomyśleć, że to nie zrównoważona dieta i ruch, ale codziennie jedna łyżka margaryny gwarantuje długie i szczęśliwe życie. Sprawa nie jest tak prosta.

Rzeczywiście, drogie margaryny, w których procesie produkcji ograniczono wydzielanie się szkodliwych tłuszczów trans do minimum, zawierają dużo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze te odpowiadają między innymi za poziom cholesterolu we krwi i są go w stanie obniżyć. Takie margaryny nie nadają się do smażenia, ale z powodzeniem można nimi smarować pieczywo.

Drugi rodzaj margaryn, to twarde margaryny sprzedawane w kostkach, przeznaczone głównie do przetworów i wypieków. Te absolutnie nie nadają się do kanapek, zawierają bardzo dużo tłuszczów trans, odpowiedzialnych za większość chorób cywilizacyjnych. Najlepiej byłoby je w ogóle wykluczyć z naszej diety.