Co to są ukryte restauracje i gdzie je znajdziemy?

2016-11-16 16:20

W Hiszpanii zapanowała moda na ukryte restauracje, czyli małe lokale w nietypowych miejscach. Dowiedz się, na czym polega pomysł serwowania jedzenia w specyficznych, czasem ekstrawaganckich miejscach i dlaczego okazał się on strzałem w dziesiątkę.

Menu na wykwintną kolację: pomysły na imprezy
Autor: Shutterstock Czasem przygotowujemy elegancką zasiadaną kolację - warto mieć pomysły, co podać podczas takiej imprezy.

Spis treści

  1. Czym są ukryte restauracje?
  2. Na czym polega pomysł ukrytych restauracji?
  3. Walory nietypowych knajpek
  4. Supper Clubs

Czym są ukryte restauracje?

Zdawać by się mogło, że restauracja to miejsce, które powinno być szeroko reklamowane i zachęcać już od wejścia –szyldem czy neonem – do skorzystania z jego usług. A jednak w ostatnim czasie powstały restauracje całkowicie ukryte przed okiem przechodniów. Są to niewielkie lokale obliczone na małą liczbę gości, powstałe w nietypowych miejscach. Moda na takie ukryte restauracje rozpoczęła się niedawno w Hiszpanii i wygląda na to, że nie jest to sezonowy kaprys, bo tego typu przybytki powstają już nie tylko w stolicy kraju, Madrycie, ale także w popularnych nadmorskich kurortach i w centrum kraju, np. Alicante, Burgos czy Isla de Arosa.

Na czym polega pomysł ukrytych restauracji?

Właściciele i pomysłodawcy serwują śniadania, obiady i kolacje w nietypowych miejscach, których pierwotne przeznaczenie jest zupełnie inne, niż dogadzanie podniebieniom smakoszy. I tak ukryte restauracje powstały, np. w pralni, na stacji kolejowej, na zapleczu księgarni lub sklepu z odzieżą. Sam pomysł nie jest nowy – wszak w latach trzydziestych ubiegłego wieku w Stanach Zjednoczonych ukrytych lokali, do których wstęp mięli jedynie wybrani i zaufani klienci było bez liku. Było to związane z panującą w Ameryce prohibicją – zakaz sprzedaży alkoholu zmuszał szynkarzy (i mafię) do otwierania lewych knajpek, na przykład na zapleczu oficjalnie funkcjonujących lokali.

Walory nietypowych knajpek

Współczesnym ukrytym restauracjom powstałym w Hiszpanii zapewne przyświeca nieco inny cel – nie serwują one zakazanych potraw czy trunków, lecz mają kusić klientów nietypowym miejscem biesiadowania, smacznymi potrawami, bliskością z klientem i przystępnymi cenami.

Supper Clubs

Być może inspiracją dla hiszpańskich restauratorów była książka Cristin Rodgers „Supper Club”, w której smakoszka, autorka znanego bloga kulinarnego opisała restaurację założoną w salonie jej domu. Okazuje się, że na świecie funkcjonuje mnóstwo tzw. Supper Clubs (Klubów Kolacyjnych). Aby brać udział w kolacjach urządzanych w prywatnych domach, należy mailem zadeklarować chęć uczestnictwa i, jeśli prośba zostanie rozpatrzona pozytywnie, wpłacić zaliczkę, stawić się pod wskazanym zwykle w ostatniej chwili, adresem, podać hasło, by w końcu delektować się przygotowaną przez gospodarza kolacją. Pomysł prosty, a jakże chwytliwy i snobistyczny – znaleźć się w grupie wybrańców, którzy mogą doświadczać uczestnictwa w tajemnej uczcie. Dlatego właśnie ukryte restauracje w Hiszpanii mają się tak dobrze i znajdują wielu klientów – większość z nas jest przecież spragniona nowości i wyjątkowości.