Pizza z cukinią, kozim serem i ziołami
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          40 min
      
      
        
          4
      
    Pizza to danie niezwykle uniwersalne – najczęściej kojarzy się z tradycyjną, prostą kompozycją kilku popularnych składników. My proponujemy wyśmienitą pizzę z cukinią, kozim serem i ziołami, która urzeka smakiem.
Pizza z cukinią, kozim serem i ziołami wygląda naprawdę wyjątkowo, świetnie też smakuje. Bez problemu można podać ją nawet najbardziej wymagającym gościom – w mniejszych ilościach świetnie sprawdzi się jako przekąska, jeśli zrobimy jej więcej – może służyć jako śródziemnomorskie, fantastycznie podane danie główne.
SKŁADNIKI
- 300 g ciasta na pizzę
 - 500 g przecieru pomidorowego
 - 300 g cukinii
 - 400 g koziego sera
 - 20 g szczypiorku
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - sól i pieprz
 - listki świeżej bazylii
 - oregano
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cukinię wraz ze skórką pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki, włożyć do półmiska i doprawić solą i pieprzem.
 - W misce zmieszać ser kozi z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem.
 - Z tak przygotowanej masy uformować małe kuleczki, które następnie zawinąć w plasterki cukinii.
 - Ciasto na pizzę rozwałkować, formując kilka mniejszych pizz.
 - Na spód ciasta wyłożyć przecier pomidorowy, posypać oregano, a na wierzch ułożyć kilka rolek z cukinią i serem.
 - Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni około 20 minut. Całość udekorować listkami bazylii.