Pizza bez drożdży i wyrastania. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę?
      2023-01-17
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Pizza bez drożdży to wynalazek czasu kryzysu. Przepis na proszkowe ciast na pizzę, które nie musi wyrastać wygrzebaliśmy z kulinarnych zapisków początku lat 80. XX w. Pizza jest smaczna. Ciasto nie jest tak grube jak w pizzy Chicago, ale nie jest też tak cienkie jak w pizzy neapolitańskiej.
Jak smakuje ciasto na pizzę bez drożdży?
Ciasto jest na tyle zwarte, a jednocześnie delikatne, że razem z sosem i dodatkami może zastąpić pizzę z pizzerii na cieście drożdżowym. Jak zrobić proszkowe ciasto na pizzę bez wyrastania? To proste z naszym przepisem krok po kroku.
SKŁADNIKI
- 2 1/4 szklanki mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/4 łyżeczki soli
 - 1 szklanka mleka
 - 50 g masła miękkiego (w temperaturze pokojowej) lub margaryny
 - forma do tarty o średnicy 28 cm
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. My użyliśmy formy do tarty.
 - W dużej misce zmiksuj wszystkie składniki, używając mieszadeł w formie haka. Mieszaj z małą prędkością, aż powstanie jedna kulka ciasta.
 - Można to zrobić również bez miksera, wystarczy mieszać łyżką, aż powstanie kulka ciasta.
 - Posyp mąką stolnicę, wałek do ciasta i dłonie, wyjmij kulę ciasta na stolnicę i oprósz mąką. Ciasto jest bardzo lepkie.
 - Rozwałkuj ciasto na placek i ułóż na przygotowanej blasze do pieczenia.
 - Rozłóż na cieście domowy sos do pizzy oraz ulubione dodatki i piecz przez 10-12 minut.
 - Wyjmij z piekarnika, poczekaj, aż trochę ostygnie i jedz do woli.