Mini pizze - super przekąska imprezowa
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Mini pizze znakomicie sprawdzą się podczas karnawałowego przyjęcia, imprezy albo balu dla dzieci. Wszyscy przepadają za pizzą, zarówno dorośli, jak i dzieci. Przedstawiamy przepis na mini pizze, w sam raz na 3-4 kęsy z rozmaitymi dodatkami.
ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI
SKŁADNIKI
- 2 łyżeczki drożdży suszonych
- 200 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy
- 400 g mąki tortowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 przecier pomidorowy (np. z bazylią i cebulą)
- 1/2 łyżeczki czosnku suszonego lub 1 zgnieciony ząbek czosnku
- 200 g tartego ser mozarella (lub innego)
- NA DODATKI:
- oliwki czarne i zielone pokrojone w plasterki
- 1 puszka kukurydzy konserwowej - odsączonej
- 10 plasterków salami
- 1 mała cebula pokrojona w plastry
- 8 plasterków szynki pokrojonej w kosteczkę
- kilka plastrów ananasa z puszki
- 1 puszka śledzików anchois
- 4 surowe pieczarki
- do smaku suszone oregano, bazylia ew. zioła prowansalskie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże, wodę, cukier, oliwę oraz mąkę i sól mieszamy w misce, a następnie dobrze wyrabiamy, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 h w ciepłe miejsce.
Gdy wyrośnie krótko wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje, tak aby z każdej porcji powstała pizza wielkości nakrętki od dużego słoika. Z każdej porcji formujemy małe pizze przy pomocy dłoni lub wałka.- Na każdą pizzę nakładamy sos z przecieru pomidorowego z czosnkiem i szczyptą soli i dowolne dodatki:
- (np. szynkę łączymy z ananasem, śledziki z pieczarkami, salami z cebulą, salami z oliwkami). Wierzch każdej mini pizzy posypujemy serem i suszonymi ziołami.
- Pieczemy w piecu nagrzanym do 200 stopni przez ok. 18-20 minut.
Gotowe mini-pizze wykładamy na paterze lub dużym półmisku.