Mini pizze - super przekąska imprezowa
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Mini pizze znakomicie sprawdzą się podczas karnawałowego przyjęcia, imprezy albo balu dla dzieci. Wszyscy przepadają za pizzą, zarówno dorośli, jak i dzieci. Przedstawiamy przepis na mini pizze, w sam raz na 3-4 kęsy z rozmaitymi dodatkami.
ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI
SKŁADNIKI
- 2 łyżeczki drożdży suszonych
 - 200 ml letniej wody
 - 1 łyżeczka cukru
 - 2 łyżki oliwy
 - 400 g mąki tortowej
 - 2 łyżeczki soli
 - 1 przecier pomidorowy (np. z bazylią i cebulą)
 - 1/2 łyżeczki czosnku suszonego lub 1 zgnieciony ząbek czosnku
 - 200 g tartego ser mozarella (lub innego)
 - NA DODATKI:
 - oliwki czarne i zielone pokrojone w plasterki
 - 1 puszka kukurydzy konserwowej - odsączonej
 - 10 plasterków salami
 - 1 mała cebula pokrojona w plastry
 - 8 plasterków szynki pokrojonej w kosteczkę
 - kilka plastrów ananasa z puszki
 - 1 puszka śledzików anchois
 - 4 surowe pieczarki
 - do smaku suszone oregano, bazylia ew. zioła prowansalskie
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże, wodę, cukier, oliwę oraz mąkę i sól mieszamy w misce, a następnie dobrze wyrabiamy, aby powstało gładkie ciasto. Ciasto powinno być elastyczne. Przekładamy do miski i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 h w ciepłe miejsce.
 
Gdy wyrośnie krótko wyrabiamy i dzielimy na mniejsze porcje, tak aby z każdej porcji powstała pizza wielkości nakrętki od dużego słoika. Z każdej porcji formujemy małe pizze przy pomocy dłoni lub wałka.- Na każdą pizzę nakładamy sos z przecieru pomidorowego z czosnkiem i szczyptą soli i dowolne dodatki:
 - (np. szynkę łączymy z ananasem, śledziki z pieczarkami, salami z cebulą, salami z oliwkami). Wierzch każdej mini pizzy posypujemy serem i suszonymi ziołami.
 - Pieczemy w piecu nagrzanym do 200 stopni przez ok. 18-20 minut.
 
Gotowe mini-pizze wykładamy na paterze lub dużym półmisku.