Pieczywo chrupkie - jakie są rodzaje chrupkiego pieczywa?

Pieczywo chrupkie - jakie są rodzaje chrupkiego pieczywa?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pieczywo chrupkie może zawierać różne dodatki: siemię lniane, sezam, słonecznik, otręby, wiesiołek, pestki dyni. Może być też przygotowane z warzyw.

Pieczywo chrupkie jest  popularnym zamiennikiem tradycyjnego pieczywa, stanowi również przekąskę między posiłkami. Jak wybrać odpowiednie pieczywo chrupkie? Sprawdź, jakie są rodzaje i smaki chrupkiego pieczywa.

Rodzaje pieczywa chrupkiego

Pieczywo chrupkie jest oferowane w kilkunastu rodzajach. Poniżej znajduje się zestawienie najbardziej popularnych rodzajów chrupkiego pieczywa. Pieczywo chrupkie – produkowane jest z różnych rodzajów mąki, czasem z dodatkiem drożdży, oleju roślinnego, a nawet cukru. Przed zakupem należy więc sprawdzić skład chrupkiego pieczywa – nie powinno tam być żadnych konserwantów, czy środków polepszających konsystencję. Tak więc możemy wybierać chrupkie pieczywo z mąki żytniej, pszennej, kukurydzianej bądź z mieszanki. Chleb chrupki wytwarzany z maki o wyższej wartości jest źródłem cennego błonnika i witamin. Pieczywo chrupkie oferowane jest również z różnymi dodatkami poprawiającymi smak i wartości odżywcze, najpopularniejsze to: siemię lniane, sezam, słonecznik, otręby, wiesiołek, pestki dyni.

Wafle ryżowe – wytwarzane są z dmuchanego ryżu. Na rynku znaleźć można wafle ryżowe pełnoziarniste, ryżu brązowego i białego oraz z dodatkami: wiesiołkiem, pestkami dyni, solą morską, bananami, kokosem, a nawet w polewie czekoladowej. Wafle ryżowe pełnoziarniste i z brązowego ryżu zawierają dużo więcej witamin i mikroelementów niż te na bazie białego. Jednak wafli ryżowych nie można spożywać w dużych ilościach. Charakteryzuje je wysoki indeks glikemiczny, który powoduje gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi – to likwiduje uczucie głodu, ale tylko na chwilę, ponieważ równie gwałtownie spada, powodując uczucie głodu. Wafle ryżowe mają prawie dwa razy więcej kalorii niż tradycyjne pieczywo chrupkie.

Maca – powstaje z mąki i niewielkiej ilości wody, bez dodatku soli czy drożdży. Dostępna jest maca na bazie mąki pszennej, żytniej, orkiszowej. Maca nie powinna zawierać konserwantów – trwałość produktu zapewnia sposób wypieku.

Ocena: 5