Głóg i owoce głogu: jakie mają właściwości?

Głóg i owoce głogu: jakie mają właściwości?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Wiele wartości odżywczych mają zarówno owoce głogu, jak i kwiaty

Owoce głogu - jako składnik różnych preparatów czy mieszanek do zaparzania - mają fantastyczne działanie pomocnicze przy leczeniu schorzeń serca i układu krążenia. Warto korzystać z dobrodziejstw głogu, gdy choroba już się zaczyna, ale nie wymaga jeszcze silnych leków. Jakie jeszcze właściwości mają głóg oraz owoce głogu?

Głóg dwuszyjkowy jest ciernistym krzewem (albo małym drzewkiem), który rośnie głównie w lasach i przeróżnych zaroślach. Kwitnie w maju i czerwcu, od sierpnia do listopada (najlepiej we wrześniu) zbiera się niewielkie czerwone owoce, które po wysuszeniu stanowią doskonały środek leczniczy.

Zawarte w owocach głogu substancje poprawiają funkcjonowanie mięśnia sercowego, delikatnie obniżają ciśnienie, rozkurczają naczynia wieńcowe serca, wzmacniają pamięć, łagodzą zawroty głowy, są pomocne przy nerwicach i bezsenności. W medycynie chińskiej suszone owoce głogu wykorzystywane są do leczenia niestrawności.

Dlaczego owoce głogu są tak wartościowe?

Zawierają przede wszystkim procyjanidyny, które spowalniają pracę serca i obniżają ciśnienie, flawonidy działające wzmacniająco i uszczelniająco na naczynia krwionośne, a ponadto kwasy organiczne, fitosterole, karoteny, witaminy z grupy B, witaminę C, związki żelaza, wapnia, selenu i potasu.

Kwiaty głogu - czy są zdrowe?

Takie samo działanie mają także kwiaty głogu. Zbiera się je razem z dwoma-trzema najbliższymi liśćmi, suszy, a następnie wykorzystuje mieszankę do robienia naparów, odwarów i nalewek.

Ocena: 3,5