Domowa mocha frappe w 5 minut: przepis na mrożoną kawę z czekoladą

Domowa mocha frappe w 5 minut: przepis na mrożoną kawę z czekoladą

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kawa mocha frappe jak w restauracji? Zrobisz ją w 5 minut

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 5 MINUT

Porcja dla: 1 OSÓB

Domową mocha frappe możesz przygotować  w 5 minut. Możesz ją zrobić z kawy rozpuszczalnej lub wcześniej zaparzonej kawy naturalnej. Oto łatwy przepis na mrożoną kawę z czekoladą, która smakuje jak ta z restauracji. 

Składniki

  • 1-2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej

  • 1/2 szklanki wody

  • 1/2 szklanki mleka (do wyboru: krowie, bez laktozy, migdałowe itp.)

  • 1 szklanka lodu

  • 2 łyżki syropu czekoladowego lub 1 łyżka kremu czekoladowo-orzechowego

  • 60 ml śmietany 30-36% lub bitej śmietany w sprayu

  • 1 garść chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do blendera dodaj kawę rozpuszczalną, tyle ile lubisz. Wlej wodę i zmiksuj.

  • Następnie dodaj mleko, lód, syrop czekoladowy lub krem czekoladowo-orzechowy. Zmiksuj.

  • Oddzielnie ubij śmietanę, zajmie ci to około 2 minut. A jeśli jesteś szczęśliwym właścicielem gazowego spieniacza do śmietany, to jeszcze krócej. 

  • Kawę wlej do szklanki, udekoruj bitą śmietaną i chipsami czekoladowymi. Ewentualnie polej jeszcze syropem czekoladowym.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5