Mannowiec z mandarynkami: łatwy przepis na najlepsze ciasto domowe
Domowa mocha frappe w 5 minut: przepis na mrożoną kawę z czekoladą

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kawa mocha frappe jak w restauracji? Zrobisz ją w 5 minut
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 5 MINUT
Porcja dla: 1 OSÓB
Domową mocha frappe możesz przygotować w 5 minut. Możesz ją zrobić z kawy rozpuszczalnej lub wcześniej zaparzonej kawy naturalnej. Oto łatwy przepis na mrożoną kawę z czekoladą, która smakuje jak ta z restauracji.
Składniki
1-2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka (do wyboru: krowie, bez laktozy, migdałowe itp.)
1 szklanka lodu
2 łyżki syropu czekoladowego lub 1 łyżka kremu czekoladowo-orzechowego
60 ml śmietany 30-36% lub bitej śmietany w sprayu
1 garść chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie krok po kroku:
Do blendera dodaj kawę rozpuszczalną, tyle ile lubisz. Wlej wodę i zmiksuj.
Następnie dodaj mleko, lód, syrop czekoladowy lub krem czekoladowo-orzechowy. Zmiksuj.
Oddzielnie ubij śmietanę, zajmie ci to około 2 minut. A jeśli jesteś szczęśliwym właścicielem gazowego spieniacza do śmietany, to jeszcze krócej.
Kawę wlej do szklanki, udekoruj bitą śmietaną i chipsami czekoladowymi. Ewentualnie polej jeszcze syropem czekoladowym.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska