Naleśniki ze szparagami i łososiem
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Gdy tylko pojawią się świeże szparagi, wypróbuj przepis na naleśniki ze szparagami i wędzonym łososiem. Delikatne, puszyste i aromatyczne naleśniki ze szparagami to prawdziwe niebo w gębie i chyba jeden z najlepszych pomysłów na wytrawne naleśniki. Sprawdź, jak zrobić smaczne naleśniki z nadzieniem ze szparagów, gęstej śmietany i aromatycznego łososia.
SKŁADNIKI
- 500 g ciasta naleśnikowego
- 1 wiązka szparagów
- 1 opakowanie 100 g wędzonego łososia
- łyżka gęstej śmietany
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj ciasto naleśnikowe według ulubionego przepisu. Ostaw na 20 minut.
- W tym czasie zagotuj duży garnek osolonej wody. Obierz szparagi, umyj, podziel w poprzek na dwie, trzy części.
- Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć je do niej na 10 minut. Odlej wodę, odetnij górne części szparagów na długości ok. 10 cm.
- Pozostałe części szparagów zmiksuj z wędzonym łososiem i śmietaną. Dopraw do smaku i pozostaw to nadzienie w cieple.
- Usmaż naleśniki.
- Na każdy naleśnik nałóż 2-3 łyżeczki nadzienia i dwie górne części szparagów.
- Przygotowane naleśniki trzymaj w ciepłym piekarniku. Podawaj od razu, posypane świeżo zmielonym pieprzem.