Naleśniki z kremem porowym
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Wielbicielom naleśników wszelkiego rodzaju proponujemy przepis na naleśniki z kremem z porów. Nadzienie jest delikatne, puszyste i aromatyczne, a z naleśnikiem smakuje wprost wybornie! Jeśli nie próbowałeś naleśników z porem, przygotuj je według poniższej receptury. Gwarantujemy, że będą to jedne z najlepszych wytrawnych naleśników, jakie jadłeś w życiu.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 5 jajek
- szklanka mąki krupczatki
- woda
- tłuszcz do posmarowania patelni
- Farsz:
- 2 duże pory
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 2-3 łyżki tartego, ostrego żółtego sera
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- starta gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
- koperek
- szczypiorek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wbić do naczynia, rozkłóć trzepaczką tak, aby białka całkowicie połączyły się z żółtkami. Dodać mąkę i dobrze wyrobić.
- Gdy ciasto jest już zupełnie gładkie, bez grudek, dodać tyle wody, żeby nabrało odpowiedniej gęstości – powinno być rzadkie, lejące się. Usmażyć naleśniki. Do smażenia nie używać dużej ilości tłuszczu.
- Pory starannie oczyścić – nacinając je wzdłuż i myjąc liść po liściu. Drobno pokroić, dusić z masłem przez kilka minut. Gdy będą miękkie dodać mąkę i – cały czas mieszając – wlać mleko. Całość zagotować.
- Dodać sok z cytryny, przyprawy i pozostałe składniki. Gotować jeszcze kilka minut. Odstawić z ognia i wystudzić.
- Masę nałożyć na naleśniki, posypać tartym serem i zwinąć. Przed podaniem obsmażyć np. na maśle.