Naleśniki cesarskie z czarnym bzem: oryginalny przepis
2021-03-29
średni
60 min
4
Kwiaty czarnego bzu są jak najbardziej jadalne. Jak je wykorzystać w kuchni? Można z nimi usmażyć naleśniki i stworzyć w ten sposób wykwintny deser - podawany z dodatkiem egzotycznego mango.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 2-3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 garści (około 1 i 1/2 szklanki) kwiatów czarnego bzu (bez zielonych łodyżek) - kwiatów czarnego bzu nie płuczemy, bowiem z wodą wypłukujemy najcenniejsze zawartości
- olej do smażenia
- 2 owoce dojrzałego mango
- sok z 1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zerwij baldachy kwiatów czarnego bzu i rozłóż je na 15 - 20 min. na ściereczce aby powychodziły "żyjątka"
- Z baldachów odetnij zielone części
- Zmiksuj na gładką masę wszystkie składniki ciasta naleśnikowego, następnie dodaj kwiaty czarnego bzu i wymieszaj
- Smaż z każdej strony naleśniki na złocisty kolor
- Obierz mango, jedno pokrój w plastry, a drugie zmiksuj z cytryną na gładką masę
- Kładź na naleśnik 1 - 2 plastry mango, zroluj, przekrój na połowę i polej sosem z mango.