Parówki w cieście naleśnikowym z patelni: łatwy przepis na oszczędny i sycący posiłek

Parówki w cieście naleśnikowym z patelni: łatwy przepis na oszczędny i sycący posiłek

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Parówki w chrupiącym cieście naleśnikowym to brytyjska przekąska, która stała się przebojem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Parówki w cieście naleśnikowym smażone w głębokim tłuszczu to wynalazek brytyjskiego street foodu. Panierowane i smażone parówki można kupić w nieomal każdym foodtrucku. Ogólnie dostępne kiełbaski zastąpiły coraz droższą rybę z frytkami. Oto łatwy przepis na oszczędny i sycący posiłek z parówek. 

Składniki

  • 4 parówki dobrej jakości

  • 2 jajka rozmiar M

  • 5-6 łyżek mąki pszennej

  • 1 szczypta soli

  • 100 ml oleju do smażenia

  • keczup do podania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z parówek zdjąć polietylenową osłonkę.

  • Jajka ubić ze szczyptą soli. Mąkę przesiać do głębokiego talerza lub miski.

  • Olej rozgrzać.

  • Parówki panierować dwukrotnie. Kolejno w jajku, mące i ponownie w jajku i mące.

  • Panierowane parówki smażyć na średnim ogniu do zrumienienia z każdej strony.

  • Podawać z keczupem.

Ocena: 3
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).