Owsianka z piekarnika: przebojowe śniadanie na ciepło robi karierę!
      2022-04-04
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Owsianka z piekarnika to pyszne śniadanie dla każdego. Można dodać do niej żurawinę lub suszone śliwki, zamienić orzechy włoskie innymi ulubionymi. Owsiankę można upiec wieczorem, a rano tylko odgrzać. Ta ni to zapiekanka, ni pełnoziarnisty batonik robi wielką karierę. Samo zdrowie od rana!
SKŁADNIKI
- 12 łyżek płatków owsianych
 - 1,5 szklanki wody
 - 1 jajko
 - 50 g rodzynek
 - 30 g orzechów włoskich
 - 0,5 łyżeczki cynamonu
 - 3 łyżki cukru
 - 1 jabłko
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane zalać 1,5 szklanki wrzątku. Odstawić na 5 minut.
 - Jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
 - Do zaparzonej owsianki dodać starte jabłko, rodzynki, cukier i roztrzepane jajko, wszystko razem wymieszać.
 - Formę do zapiekania posmarować olejem, wypełnić ciastem. Wierzch posypać cynamonem i orzechami.
 - Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
 
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?