Domowe kiszonki, które leczą: nowy poradnik od Dietosfery i Wydawnictwa RM

Domowe kiszonki, które leczą: nowy poradnik od Dietosfery i Wydawnictwa RM

Autor Zdjęcia: Wydawnictwo RM

Domowe kiszonki to podstawa kuchni polskiej. Kiszona kapusta, ogórki, buraki. Jak się okazuje są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Dlatego Ewa Sypnik-Pogorzelska oraz Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyczki z Dietosfery, przygotowały wszechstronny poradnik jak kisić warzywa w domu i jak korzystać z ich dobrodziejstwa. Premiera książki już 29 lipca!

Zalety kiszonek

Wraz z modą na zdrowie przyszła także moda na kiszonki. I nie powinno to dziwić, ponieważ mają one wiele zalet. Po pierwsze, są bardzo zdrowe – to bogactwo witamin (zwłaszcza C, A i E), składników mineralnych i probiotyków, które korzystnie działają na nasz układ pokarmowy i odpornościowy. Po drugie, kiszonki stanowią doskonały sposób konserwowania żywności – naturalny, pozbawiony wszelkich dodatków chemicznych i zachowujący wartości odżywcze produktu. Po trzecie, do przygotowania kiszonek nie trzeba wyjątkowych zdolności kulinarnych ani wyszukanych sprzętów. I po czwarte, to idealny sposób na… zamknięcie lata w słoiku.

Poradnik zdrowego kiszenia

W książce czytelnik znajdzie 80 wyjątkowych przepisów na kiszone warzywa i owoce oraz propozycje ich wykorzystania. Autorki sięgają po tradycyjne warzywa do kiszenia, jak ogórki, kapusta, papryka i buraki, ale eksperymentują też z cebulą, cukinią, dynią, fasolką szparagową, kalafiorem, marchwią, pomidorami, rzodkiewką, białą rzodkwią i selerem korzeniowym. Kiszą jabłka, śliwki i cytryny. Co więcej, dzielą się radami i praktycznymi wskazówkami dotyczącymi przygotowania kiszonek. Opisują także ich niezwykłe zalety zdrowotne.

Patronat medialny nad publikacją sprawuje Beszamel.pl

Ocena: 0