Jak zrobić domowy kefir? [przepis]

Jak zrobić domowy kefir? [przepis]

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Pyszny domowy kefir przyda się podczas przygotowywania zdrowego śniadania

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 40 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kefir jest napojem bogatym w składniki odżywcze oraz probiotyki, które są korzystne dla zdrowia jelit i lepszego trawienia. Wielu dietetyków uważa, że kefir jest zdrowszy nawet od jogurtu naturalnego. Jak zrobić domowy kefir? Podajemy prosty przepis.

Składniki

  • 1,5 l mleka wiejskiego

  • 150 g naturalnego kefiru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko przelej do garnka emaliowanego, zagotuj i na małym ogniu gotuj przez ok. pół godziny.

  • Następnie odstaw je, aż ostygnie do temperatury 35-40 st. Zbierz z wierzchu tłuszcz (tzw. kożuch).

  • Przygotuj naczynie kamionkowe i przelej do niego mleko. Dodaj gotowy kefir. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Można pić jako samodzielny napój, ale także stosować jako bazę do sosów.

Ocena: 0