Tortilla z jajkiem i serem na śniadanie: pyszny przepis na ucztę z patelni
Jak zrobić domowy kefir? [przepis]
![Jak zrobić domowy kefir? [przepis]](https://cdn30.beszamel.smcloud.net/t/thumbs/660/441/1/user_photos/jogurt.jpg)
Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com
Pyszny domowy kefir przyda się podczas przygotowywania zdrowego śniadania
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 40 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Kefir jest napojem bogatym w składniki odżywcze oraz probiotyki, które są korzystne dla zdrowia jelit i lepszego trawienia. Wielu dietetyków uważa, że kefir jest zdrowszy nawet od jogurtu naturalnego. Jak zrobić domowy kefir? Podajemy prosty przepis.
Składniki
1,5 l mleka wiejskiego
150 g naturalnego kefiru
Przygotowanie krok po kroku:
Mleko przelej do garnka emaliowanego, zagotuj i na małym ogniu gotuj przez ok. pół godziny.
Następnie odstaw je, aż ostygnie do temperatury 35-40 st. Zbierz z wierzchu tłuszcz (tzw. kożuch).
Przygotuj naczynie kamionkowe i przelej do niego mleko. Dodaj gotowy kefir. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Można pić jako samodzielny napój, ale także stosować jako bazę do sosów.