Kotlety mielone krok po kroku: tradycyjne mielone
2022-02-21
łatwy
35 min
4
Kotlety mielone to jedno z klasycznych dań kuchni domowej. Często jednak ich przyrządzenie sprawia problem nawet osobom, które początki w kuchni mają już za sobą. Jak zrobić pyszne mielone, z chrupiącą skórka i pulchnym środkiem? Gdy marzysz o skwierczących mielonych wprost z patelni - wypróbuj nasz przepis!
Według tego samego przepisu na kotlety mielone możemy przygotować pulpeciki czy klopsiki. Pierwsze krótko obsmażamy, a następnie dusimy w sosie, drugie (bez panierowania w bułce tartej) wrzucamy na gotującą osolona wodę lub bulion i gotujemy do miękkości.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg mielonego mięsa (może być z szynki, łopatki lub biodrówki wieprzowej, ale także z indyka lub kurczaka)
- 1 wysuszona bułka kajzerka
- 1 spora cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz i ulubione przyprawy do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułkę namoczyć w zimnej wodzie lub mleku.
- Cebulę obrać i zetrzeć na arce o drobnych oczkach
- Wymieszać z mięsem, jajkiem, odciśniętą z płynu bułką i przyprawami
- Masę mięsną wyrobić i rękami umoczonymi w wodzie lub oleju formować kotlety (z podanej proporcji powinno wyjść ok. 10 średnich kotletów mielonych)
- Kotleciki obtaczać w bułce tartej.
- Na patelni dość mocno rozgrzać olej, układać na niej kotlety.Smażyć na sporym ogniu do lekkiego zrumienia z jednej strony. Kotlety odwrócić i jeszcze 1-2 minuty smażyć na mocniejszym ogniu, po czym zmniejszyć płomień co najmniej o połowę. Powoli smażyć kotlety ok. 10 minut.
- Sprawdzić, czy w środku nie są surowe - nakłuć je widelcem i lekko nacisnąć - jeśli sos wypływający ze środka jest bezbarwny i wygląda jak tłuszcz - kotlety są w środku usmażone. Jeśli zaś płyn jest lekko zabarwiony - kotlety wymagają jeszcze dosmażenia.
- Ostatnie 1-2 minuty smażymy kotlety ponownie na większym ogniu, by ich skórka była chrupiąca.
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH