Makaron z pesto z bobu - przepis na obiad z bobem
2022-06-15
łatwy
25 min
4
Bób doskonale nadaje się do przyrządzenia pesto. Makaron z pesto z bobu to sezonowa - bardzo pyszna wersja klasycznego makaronu z pesto.
SKŁADNIKI
- 100 g makaronu (najlepiej tagliatelle lub razowe spaghetti)
- 1/2 szklanki bobu, ugotowanego i obranego
- 1/2 szklanki listków bazylii (lub więcej, do smaku) + kilka listków do dekoracji
- 3 łyżki orzeszków pinii + 1 łyżka do dekoracji
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 duży ząbek czosnku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- Do makaronu można również dodać:
- kremową śmietankę 30%, ok. 1/3 szklanki
- grillowaną pierś kurczaka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (odcedzając, odstawiamy ok. ½ szklanki wody z gotowania).
- Z połowy ugotowanego i obranego bobu przygotowujemy pesto. Do blendera oprócz bobu dodajemy bazylię, orzeszki, oliwę, parmezan, czosnek oraz sól i pieprz – całość miksujemy.
- Aby uzyskać odpowiednią konsystencję pesto z bobu, można dodać wcześniej przygotowaną wodę (z gotowania makaronu).
- Ugotowany makaron mieszamy z pesto (jeżeli przyrządzasz wersję ze śmietanką, dodaj ją razem z pesto i lekko podgrzej), dodajemy odłożony wcześniej bób oraz dekorujemy bazylią i orzeszkami pinii.
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?