Makaron z pesto z bobu - przepis na obiad z bobem
      2022-06-15
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          25 min
      
      
        
          4
      
    Bób doskonale nadaje się do przyrządzenia pesto. Makaron z pesto z bobu to sezonowa - bardzo pyszna wersja klasycznego makaronu z pesto.
SKŁADNIKI
- 100 g makaronu (najlepiej tagliatelle lub razowe spaghetti)
 - 1/2 szklanki bobu, ugotowanego i obranego
 - 1/2 szklanki listków bazylii (lub więcej, do smaku) + kilka listków do dekoracji
 - 3 łyżki orzeszków pinii + 1 łyżka do dekoracji
 - 4 łyżki oliwy z oliwek
 - 3 łyżki tartego parmezanu
 - 1 duży ząbek czosnku
 - sól i świeżo zmielony czarny pieprz
 - Do makaronu można również dodać:
 - kremową śmietankę 30%, ok. 1/3 szklanki
 - grillowaną pierś kurczaka
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu (odcedzając, odstawiamy ok. ½ szklanki wody z gotowania).
 - Z połowy ugotowanego i obranego bobu przygotowujemy pesto. Do blendera oprócz bobu dodajemy bazylię, orzeszki, oliwę, parmezan, czosnek oraz sól i pieprz – całość miksujemy.
 - Aby uzyskać odpowiednią konsystencję pesto z bobu, można dodać wcześniej przygotowaną wodę (z gotowania makaronu).
 - Ugotowany makaron mieszamy z pesto (jeżeli przyrządzasz wersję ze śmietanką, dodaj ją razem z pesto i lekko podgrzej), dodajemy odłożony wcześniej bób oraz dekorujemy bazylią i orzeszkami pinii.
 
Bób - Jak kupować, ugotować, co przyrządzić z bobu?