Zakupy na bazarku - jak kupować i jak przechowywać warzywa kupione na targu?

Zakupy na bazarku - jak kupować i jak przechowywać warzywa kupione na targu?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Warzywa najlepiej kupować lokalnie - na przykład na bazarku.

Jeśli chcesz kupić najświeższe, najbardziej dorodne, najzdrowsze warzywa i owoce - omiń szerokim łukiem hipermarket. Udaj się na targ. Najsmaczniejsze wybierzesz kierując się zapachem, dotykiem i smakiem. Zakupy rób na bazarku!

Kupuj lokalnie

Zawsze, kiedy to tylko możliwe, kupuj produkty lokalne. Co to znaczy lokalne? To takie, które na stragan przyjechały z okolic twojego miasta i nie przebyły więcej niż 100 km. Najlepszym źródłem świeżych, sezonowych produktów są stoiska, na których rolnicy sprzedają własne plony. Kupując w takich miejscach, możesz być pewna, że warzywa czy owoce nie zostały zebrane lub zerwane niedojrzałe po to, aby jak najdłużej wytrzymały na półce sklepowej. Owszem. Czasami trzeba się pofatygować i pojechać na najbliższy targ kilka kilometrów, ale ten wysiłek się opłaca. Bo nie dość, że żywność jest świeża, to często tańsza niż w supermarkiecie.

Jak kupować warzywa na bazarku?

Nie spiesz się. Kupuj dokładnie tyle, ile potrzebujesz na kilka następnych dni. Sięgaj po błyszczące, jędrne, pachnące produkty bez miękkich punktów lub plam. Dlatego właśnie warto wybierać owoce i warzywa samej, a nie kupować te wcześniej zapakowane, które może i są wygodniejsze przy kupowaniu, ale trudno jest ocenić ich jakość. Wykorzystaj dobrze sezon na świeże owoce i warzywa. Zapoznaj się z naszym miniprzewodnikiem, weź do ręki wiklinowy kosz i udaj się na zakupy.

Jak szukać i jak przechowywać?

Ziemniaki

Najlepsze są bez plam i zielonych części. Przechowuj je z dala od jabłek. Gaz z tych owoców może sprawić, że ziemniaki zaczną kiełkować lub gnić. Przechowywanie marchewek z ziemniakami może nadawać marchewkom gorzki smak.

Bób

Jeśli jest zapakowany w foliowe worki, nie powinnaś go kupować. W takich workach bób pleśnieje. Po wyjęciu nieładnie pachnie, przed ugotowaniem trzeba go długo płukać, a i to nie daje gwarancji, że przywrócisz mu utraconą świeżość. Bób powinien być jędrny, miękki. W domu nie przechowuj go zbyt długo. Od razu ugotuj w lekko osolonej wodzie (przez 20-30 minut). Jedz jeszcze ciepły.

Kalafior

Musi być biały, ścisły (nie rozsypujący się), bez najmniejszej plamki. Najlepiej, gdyby miał liście (często zanim kalafiory trafią na stragan, sprzedawcy obcinają je), bo po nich najszybciej ocenisz świeżość warzywa. Zwróć uwagę na głąb - powinien być twardy i nieprzesuszony. Kalafior można przechowywać w lodówce owinięty w wilgotną, płócienną tkaninę. Nie należy wkładać go do foliowej torebki.

Bakłażan

Najlepsze są ciężkie egzemplarze, z napiętą, świecącą skórką. Niestety, często jest ona gorzka. By pozbyć się tej goryczy, trzeba osolić bakłażany. A gdy puszczą sok, należy je wytrzeć i dopiero usmażyć. Wybierając bakłażany, warto też zwrócić uwagę na plamkę po przeciwnej stronie do rozetki z liści - to pozostałość po kwiecie. Jeśli będziesz smażyć bakłażany i nie chcesz, by były zbyt tłuste, po usmażeniu połóż je na pergaminie, który wchłonie nadmiar oliwy. Bakłażany przechowuj w temperaturze pokojowej.

Seler

Dłużej zachowuje świeżość, gdy ma korzenie. A jeśli ma również liście, jeszcze lepiej możesz ocenić jego świeżość. Ta sama zasada obowiązuje w przypadku marchewek i rzodkiewek.

Fasolka

Żeby sprawdzić jej świeżość, zgnieć strąk palcami - powinien łatwo dać się przepołowić. Przechowuj w pojemniku na żywność w lodówce.

Zioła

Wytrzymują 3 do 4 dni w lodówce, jeśli włożysz je do szklanki z wodą.

Przechowywanie warzyw z bazarku

Dłużej zachowuje świeżość, jeśli przechowujesz je nieumyte. Sałata całkiem nieźle się trzyma, jeśli jest umyta, dokładnie wysuszona i dopiero wtedy włożona do foliowej torebki z zapięciem i trzymana w pojemniku na żywność w lodówce.

Ocena: 5