Kopytka z serem. Prosty przepis na kluski z dodatkiem twarogu
      2023-02-24
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Dieta wegetariańska
Kopytka z serem to jeden z wariantów popularnych klusek z gotowanych ziemniaków - idealnych z dodatkiem sosu, mięsa, albo warzyw. Gdy skład kopytek wzbogacimy o ser - smakować będą także podane na słodko z bułką tartą z masłem i cukrem, albo na bogato ze świeżymi lub mrożonymi owocami i słodką śmietanką. Tego co dobre nie odkładaj na jutro, dzisiaj zrób kopytka z serem!
Proporcja ziemniaków i sera to 4:1 - jeśli bierzemy mniej ziemniaków to dobrze jest też zredukować ilość sera - inaczej nasze kopytka zaczną zbytnio przypominać kluski leniwe.
Dodatki do kopytek z serem na słodko
- śmietana kwaśna lub gęsty jogurt naturalny + cukier
 - masło + cukier + cynamon lub goździki mielone
 - bita śmietana i owoce
 - miód + sok z cytryny
 
Wytrawne dodatki do kopytek z serem
- świeże lub palone masło + ulubione świeże zioła (szałwia, mięta, bazylia, oregano)
 - tarty żółty ser
 - tarty parmezan
 - masło + gałka muszkatołowa
 
Przepis na kopytka z serem
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
 - 25 dag białego sera twarogowego
 - 2 jajka
 - 2 szklanki mąki
 - sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotuj, odparuj i przeciśnij przez praskę lub po prostu zrób bardzo starannie puree.
 - Do ostudzonych ziemniaków, dodaj ser (można go wcześniej także przecisnąć przez praskę albo zmielić w maszynce)
 - Dodaj 2 całe jaja, wsyp mąkę i sól, wyrób na jednolite ciasto. Postaraj się zrobić to dość szybko - ciasto z dodatkiem ziemniaków nie lubi długiego wyrabiania.
 - Podsyp mąkę i z ciasta tocz wałeczki, spłaszcz je dłonią i potnij ukośnie na kawałki o długości 3-4 cm
 - Wrzucaj partiami na osolony wrzątek, gotuj na średnim ogniu aż wypłyną plus 2 minuty. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
 
Twaróg - jadalne białe złoto