Kawa frappe - przepis na mrożoną kawę po grecku

Kawa frappe - przepis na mrożoną kawę po grecku

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Frappe - kawa po grecku z kleksem bitej śmietany 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 7 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Grecka kawa frappe to najpopularniejsza kawa mrożona na świecie przygotowana na bazie kawy rozpuszczalnej, mleka i lodu. Przepis na frappe jest banalnie prosty, a smak - wyśmienity! Kawa frappe może być serwowana jako deser, w tym celu można dodać na wierzch kleks bitej śmietany i polać ją sosem karmelowym. 

Zobacz także: Właściwości prozdrowotne kawy

Składniki

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

  • po 150 ml mleka i wody

  • ewentualnie cukier do smaku

  • kostki lodu lub kruszony lód

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na dno wysokiej szklanki sypiemy kawę i cukier, wlewamy 3 łyżki wody i mieszamy mikserem do frappe, aż powstanie gruba warstwa piany.  Kto nie ma miksera, może te składniki włożyć do słoika z nakrętką i potrząsać tak długo, aż powstanie piana, po czym przelać do szklanki.

  • Na koniec po ściance szklanki wlewamy pozostałą wodę i mleko i dodajemy lód. 

  • Kawę frappe pijemy przez słomkę. Kto lubi, może przyozdobić wierzch napoju kleksem bitej śmietany.

Ocena: 4,2