Grzane wino po szwedzku - z mocą i na bogato
Kawa frappe - przepis na mrożoną kawę po grecku

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Frappe - kawa po grecku z kleksem bitej śmietany
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 7 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Grecka kawa frappe to najpopularniejsza kawa mrożona na świecie przygotowana na bazie kawy rozpuszczalnej, mleka i lodu. Przepis na frappe jest banalnie prosty, a smak - wyśmienity! Kawa frappe może być serwowana jako deser, w tym celu można dodać na wierzch kleks bitej śmietany i polać ją sosem karmelowym.
Zobacz także: Właściwości prozdrowotne kawy
Składniki
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
po 150 ml mleka i wody
ewentualnie cukier do smaku
kostki lodu lub kruszony lód
Przygotowanie krok po kroku:
Na dno wysokiej szklanki sypiemy kawę i cukier, wlewamy 3 łyżki wody i mieszamy mikserem do frappe, aż powstanie gruba warstwa piany. Kto nie ma miksera, może te składniki włożyć do słoika z nakrętką i potrząsać tak długo, aż powstanie piana, po czym przelać do szklanki.
Na koniec po ściance szklanki wlewamy pozostałą wodę i mleko i dodajemy lód.
Kawę frappe pijemy przez słomkę. Kto lubi, może przyozdobić wierzch napoju kleksem bitej śmietany.