Jak przygotować profesjonalną kawę w domu?

Jak przygotować profesjonalną kawę w domu?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Aby napić się profesjonalnej kawy, wcale nie musimy wychodzić z domu. Wystarczy zasięgnąć podstawowej wiedzy z parzenia i konserwacji sprzętu, by przyrządzić cafe latte lub espresso rodem z włoskiej kafejki. Mówimy, jak przygotować profesjonalną kawę w domowych warunkach.

Według baristów przygotowanie profesjonalnej kawy przypomina malowanie obrazu - na ostateczny kształt dzieła wpływa kompozycja kolorów. Wbrew pozorom, aby wypić profesjonalne espresso lub cafe latte wcale nie musisz udawać się do włoskiej kafejki. Wystarczy zapoznać się z tajnikami sztuki parzenia kawy. Nie mniejsze znaczenie od samego parzenia, ma także sprzęt, jakim się posłużymy. W czym tkwi sekret aromatycznej kawy rodem z Włoch? Mówimy, jak przygotować profesjonalną kawę

Jakiego sprzętu użyć do zaparzenia profesjonalnej kawy?

Istnieje kilka sposobów parzenia espresso w domu. Najprostszy z nich opiera się na wykorzystaniu zaparzacza, określanego też mianem kawiarki do Mokki. Dzięki temu niewielkiemu narzędziu z aluminium możemy zaparzyć mocny napar. Korzystając z tej metody nie uzyskamy niestety orzechowej pianki, typowej dla włoskiego espresso. Koszt takiego zaparzacza rekompensuje jednak brak pianki - waha się od 18 do 60 zł. Zaletą kawiarki jest także możliwość dodania do naparu przypraw, np. cynamonu lub kardamonu, co doda mu dodatkowego aromatu. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie kawy bez włoskiej pianki, zawsze możemy zaopatrzyć swój domowy sprzęt w ekspres z kolbą. Niestety, koszt tego urządzenia przewyższa kilkakrotnie cenę zaparzacza i kosztuje od 300 do 600 zł. Najlepszym urządzeniem dla kawoszy jest ekspres automatyczny, który nie dość, że zmieli kawę to jeszcze zaparzy ją z odpowiednim ciśnieniem. Urządzenie można nabyć za minimum 1000 zł.

Jak prawidłowo parzyć kawę?

Aby zaparzyć prawdziwą, włoską kawę, najlepiej wlewać do automatu mineralną wodę, co nie tylko uchroni to urządzenie przed kamieniem, ale także wpłynie na jakość i smak kawy. Na jedną filiżankę przypada od 7 do 8 gramów kawy. Za każdym razem, gdy wsypiemy do kolby odpowiednią ilość zmielonej kawy, należy nią potrząsnąć, a następnie przycisnąć tamperem, co sprawi, że proszek rozprowadzi się równomiernie. Kawę nie należy parzyć dłużej niż 25 sekund. Jeśli kawa wypływa zbyt szybko, powinniśmy ją drobniej zmielić . 

Jak przyrządzić mleczną piankę?

Trudno mówić o prawdziwej włoskiej kawie bez pianki. Aby ją przyrządzić, należy najpierw dobrze spienić mleko. Jeśli w naszej kuchni brakuje automatycznego ekspresu z dyszką, możemy posłużyć się spieniaczem, nazywanym także minimikserem (cena od 15 zł) lub dzbanka z pokrywką, w którym zamontowano spieniacz. Aby skorzystać z tej metody, mleko powinno być rozgrzane do 60°C. Jeśli zdecydujemy się na ekspres - musimy użyć zimnego mleka. Aby otrzymać idealna piankę, rodem z włoskich kafejek, należy posłużyć się mlekiem zawierającym 3% tłuszczu. 

W okresie letnim kawosze gustują w orzeźwiającej kawie na zimno. Aby ją przyrządzić, wystarczy zmieszać espresso z lodem i mlekiem. Wedle gustu, do tak zaparzonej kawy możemy dodać bitą śmietanę, owoce lub lodowe kulki.

Ocena: 3