Lukier - jak udekorować domowe wypieki? [WIDEO]
Świąteczne pierniki, pierniczki na choinkę, kruche ciasteczka i makowce - one po prostu muszą być wyjątkowe, także pod względem wyglądu. Najprostszy patent na pomysłową dekorację to lukier. Sprawdź, jak przygotować go samemu. Polecamy również kilka przepisów na pierniczki do polukrowania: Pierniczki przekładane powidłami, Lukrowane pierniki z otrębami owsianymi oraz Pierniczki świąteczne z miodem.
Spis treści
- Lukier - czym jest
- Biały lukier – wersja podstawowa
- Lukier - jak nadać mu koloru?
- Lukier - dodatkowe ozdoby
Lukier - czym jest
Lukier to niezwykle prosty sposób na przyozdobienie dużych i drobnych wypieków. Nie musisz się ograniczać do polania ciasta zwykłym białym lukrem – daje on bowiem sporo innych możliwości. Wszystko zależy od twojej pomysłowości i inwencji.
Sprawdź również >>> Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem
Biały lukier – wersja podstawowa
Na standardowy placek lub babkę potrzebujesz ok. szklanki cukru pudru, ok. 2 łyżek wody oraz ewentualnie dodatków smakowych.
Cukier puder wsyp do kubka, dolej 2 łyżki gorącej wody (najlepiej wrzątku) i ucieraj, aż powstanie gładka, gęsta masa.
Jeśli wody jest za mało i masz problem z roztarciem cukru na masę, dodaj odrobinę wody, jeśli lukier jest za rzadki, dosyp cukru. Lukier musi być dość gęsty, aby nie spływał i nie wsiąkał w ciasto, ale na tyle rzadki, by dało się go rozprowadzić na jego powierzchni.
Do smaku możesz dodać łyżeczkę soku z cytryny, startą drobno skórkę cytrynową lub kilka kropli aromatu (np. arakowego lub migdałowego).
Ważne jest, by ciasto polewać od razu po sporządzeniu lukru, dopóki jest płynny (krzepnie bardzo szybko). Ciasto powinno być wystudzone – jeśli ozdobisz gorące wypieki, lukier może popękać.
Sprawdź również >>> Domek z piernika ozdabiany słodyczami
Lukier - jak nadać mu koloru?
Kolorowe wersje lukru sprawdzają się zwłaszcza na drobnych, wykrawanych foremką pierniczkach w kształcie choinek, zwierzątek czy dzwoneczków. Można także ozdabiać nim większe powierzchnie, np. stosując dwa kontrastowe kolory.
Do barwienia lukru najlepiej stosować naturalne barwniki. Możesz więc dodać:
sok z buraka, czarnej porzeczki, wiśni (odcienie różowego i czerwonego),
sok z marchewki (pomarańczowy),
szczyptę kurkumy (żółty)
kakao (brązowy)
łyżkę rozgotowanego szpinaku (zielony).
Lukier - dodatkowe ozdoby
Lukier doskonale sprawdzi się również jako „klej” do ozdób, którymi chciałabyś dodatkowo udekorować ciasto. Zanim zastygnie, możesz posypać go makiem, wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi (te ostatnie będą ładnie wyglądały na kolorowym lukrze), czy ozdobnym groszkiem cukrowym. Możesz także przylepić na niego gotowe, cukrowe ozdoby - kwiatki, gwiazdki itp.
Sprawdź również >>> Kalendarz adwentowy z pierniczków