Jak upiec dobry tort - dwa supersposoby

2016-06-03 12:39

Przygotowanie tortu wcale nie jest pracochłonne i trudne. Wystarczy pamiętać o kilku rzeczach, aby sprawnie upiec pyszny tort. Oto kilka praktycznych i sprawdzonych rad, które pomogą przygotować tort idealny, który zachwyci twoich gości.

sekret-dobrego-tortu-dwa-sposoby-pieczenia-biszkoptu.jpg
Autor: Shutterstock

Główny sekret dobrego tortu to pyszny i puszysty biszkopt. Jest wiele sposobów pieczenia biszkoptu, jednak nie wszystkie się sprawdzają, wiele osób więc rezygnuje z samodzielnego przygotowania tortu. Podajemy sprawdzone sposoby, by tort się udał.

Dwa sposoby pieczenia biszkoptu na tort

Najbardziej popularne są dwa sposoby pieczenia biszkoptu. Pierwszy polega na oddzielnym ubiciu białek na sztywno (można dodać szczyptę soli, wtedy białka szybciej się ubiją), a potem na stopniowym dodawaniu – przy nieustannym ubijaniu – cukru i żółtek. Drugi sposób to ubijanie od razu całych jajek z cukrem na bardzo gęstą i puszystą masę – miksowanie zajmie około 20 minut. Oba sposoby zakładają wsypanie mąki po ubiciu masy. Całość miesza się delikatnie i piecze w 180oC przez około 30 minut. Rada: po skończeniu pieczenia, radzimy pozostawić biszkopt w wyłączonym piekarniku przez około 10 min.

Przygotowanie masy tortowej

Z reguły masa tortowa ubijana jest ze śmietanki kremowej i tortowej. Pamiętaj, że muszą być one dobrze schłodzone. Do ubitej śmietany można dodać nieco cukru żelującego lub żelatyny, wtedy będzie się lepiej trzymać.

Tort z owocami – o czym pamiętać?

Pamiętaj, że owoców kiwi nie można zalewać galaretką i dodawać w kawałkach do sernika na zimno – nie uzyskasz wtedy odpowiedniej konsystencji masy. Zamrożone owoce trzeba trochę ogrzać , jeżeli planujesz wymieszać je z kremem – zmrożone mogą spowodować, że krem się zważy. Jeżeli krem się zważy trzeba dodać trochę gorącej wody lub go króciutko podgrzać.

Przygotowanie tortownicy

Tortownicę lub formę do pieczenia należy wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub płatkami kukurydzianymi. Pamiętaj, żeby nie zostawiać tortu na metalowym spodzie – bardzo szybko chłonie metaliczny posmak.