Słonecznikowy omlet po amerykańsku - pyszny omlet z ziarnami słonecznika

Słonecznikowy omlet po amerykańsku - pyszny omlet z ziarnami słonecznika

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Słonecznikowy omlet nabiera wytrawnego charakteru dzięki dodatkowi kminku.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Naleśniki i omlety na bazie pestek słonecznika są znakomitą alternatywą dla osób, które ze swojej diety muszą wyeliminować gluten, czyli przede wszystkim mąkę. Nasza propozycja to aromatyczny kminkowy omlet z mielonymi pestkami słonecznika zamiast mąki.

Składniki

  • 1 szklanka zmielonych nasion słonecznika

  • 4 jajka

  • 4 łyżki wody lub mleka

  • ½ łyżeczki nasion kminku

  • sól do smaku

  • 1 łyżka oleju słonecznikowego 

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka z wodą lub mlekiem ubijamy lekko widelcem, dodajemy zmielony słonecznik, kminek, doprawiamy solą.

  • Na rozgrzanej patelni z olejem słonecznikowym smażymy połowę masy lub na dwóch patelniach całość. Obsmażamy na złoto z obu stron.

Ocena: 5