Słonecznikowy omlet po amerykańsku

2020-10-22
Słonecznikowy omlet po amerykańsku
Autor: Shutterstock Słonecznikowy omlet nabiera wytrawnego charakteru dzięki dodatkowi kminku.
łatwy
15 min
4

Naleśniki i omlety na bazie pestek słonecznika są znakomitą alternatywą dla osób, które ze swojej diety muszą wyeliminować gluten, czyli przede wszystkim mąkę. Nasza propozycja to aromatyczny kminkowy omlet z mielonymi pestkami słonecznika zamiast mąki.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka zmielonych nasion słonecznika
  • 4 jajka
  • 4 łyżki wody lub mleka
  • ½ łyżeczki nasion kminku
  • sól do smaku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka z wodą lub mlekiem ubijamy lekko widelcem, dodajemy zmielony słonecznik, kminek, doprawiamy solą.
  • Na rozgrzanej patelni z olejem słonecznikowym smażymy połowę masy lub na dwóch patelniach całość. Obsmażamy na złoto z obu stron.
Omlet – danie nie tylko na śniadanie!