Jajka po marsylsku: przepis na jajka zapiekane w sosie pomidorowym
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Jajka po marsylsku, czyli jajka na twardo zapiekane w sosie pomidorowym, to proste i sycące danie. Idealnie sprawdzi się na niedzielny brunch czy lunch. zasmakuje także na śniadanie.
SKŁADNIKI
- 8 jajek
- 5 dkg żółtego sera np. gouda
- łyżkę mąki
- łyżkę masła
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 l rosołu
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 1 listek laurowy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gotujemy 8 jaj na twardo. Po schłodzeniu obieramy je ze skorupki.
- 1/2 litra rosołu podgrzewamy niemal do wrzenia z dodatkiem małego listka laurowego i szczypty suszonego tymianku, po czym przecedzamy przez sitko do innego naczynia.
- Z łyżki mąki i łyżki masła robimy zasmażkę, którą rozprowadzamy rosołem.
- Dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego i łyżeczkę cukru.
- Sos powinien gotować się około 10 minut na małym ogniu. Co ważne - musimy go regularnie mieszać drewnianą łyżką.
- Dodajemy do sosu tartego żółtego sera np. gouda lub ementaler; dodajemy do smaku sól i pieprz.
- Płaskie naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy przecięte wzdłuż jajka, zalewamy sosem i wkładamy do gorącego piekarnika (ok. 180 stopni) na 10-15 minut.
- Podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika, posypujemy natka pietruszki.