Bażant: jakie ma właściwości? Czy warto jeść bażanty?
Obecnie bażanta na polskim stole spotkać jest niezwykle trudno. Jednak kiedyś, w czasach Sarmatów, te ptaki królowały w polskiej kuchni. Ceniono je głównie za delikatny smak, który często podkreślano, np. podając bażanta z żurawiną. Ale czy mięso z bażanta jest wartościowe? Czy warto jeść bażanty?
Spis treści
Bażant: jakie ma mięso?
Bażanty to ptaki, a więc tak jak w przypadku kaczek czy indyków ich mięso jest delikatne w smaku i niezbyt tłuste. Co więcej, mięso z bażantów ma zdecydowanie więcej składników odżywczych niż np. popularny kurczak.
Właściwości mięsa bażanta i wartości odżywcze
Bażant to przede wszystkim doskonałe źródło białka, fosforu, magnezu i łatwo przyswajalnego żelaza. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B: B2, B3, B5, B6.
Wbrew powszechnej opinii mięso z bażanta polecane jest właściwie wszystkim, nawet dzieciom. Jest ono świetnym urozmaiceniem diety i jedynie osoby z wysokim cholesterolem muszą uważać, aby nie jeść go zbyt często. Mięso z bażanta zaliczane jest do dziczyzny, jednak obecnie na rynku jest coraz więcej bażantów z hodowli, dlatego ich zakup nie jest już tak problematyczny.