Jak prawidłowo zaparzyć zieloną herbatę?
Liście herbaty zielonej wymagają innego potraktowania niż czarnej. Wymagania dotyczące jakości wody czy stosowanych naczyń są takie same, jednak temperatura i czas parzenia zielonej herbaty są zupełnie inne i by uzyskać satysfakcjonujący smak napoju, należy ich przestrzegać. Jak zaparzyć np. zieloną herbatę by działała najskuteczniej?
Spis treści
Zielona herbata w stanie suchym ma barwę od srebrzysto-zielonej po oliwkową. Najlepsze gatunki są jasne w kolorze, z połyskiem i dokładnie skręcone.
W jakiej temperaturze parzyć zieloną herbatę?
Zieloną herbatę zalewa się wodą o temperaturze od 60-90 stopni C, odmiennej dla poszczególnych gatunków. Jak sprawdzić, czy woda osiągnęła wymaganą temperaturę? Możesz zaopatrzyć się w specjalny termometr albo odczekać, aż woda nieco ostygnie. Po zagotowaniu, odstaw czajnik na 3-4 minuty, po tym czasie temperatura wody spadnie do 90 stopni C, po 12-14 minutach osiągnie 75 stopni C.
Parzenie zielonej herbaty
Czas naciągania naparu zależy m.in. od grubości liści, te większe parzy się dłużej, średnio zielona herbata potrzebuje 3-4 minut. Po zaparzeniu odlewa się pierwszą filiżankę, po czym z powrotem wlewa się ją do dzbanka. Niektóre zielone herbaty nadają się dwu-trzy krotnego parzenia. W takim przypadku pierwsze parzenie niech będzie krótkie, uzyskamy wtedy napój o właściwościach pobudzających. Następne, działające uspokajająco mogą być dłuższe.