1000-letnia polewka pierwszych Słowian [PRZEPIS]

1000-letnia polewka pierwszych Słowian [PRZEPIS]

Autor Zdjęcia: x-news

1000-letnia polewka pierwszych Słowian [PRZEPIS I WIDEO] w Dzień Dobry TVN

Zaskakujące odkrycie kulinarno-archeologiczne. W skansenie pod Kazimierzem Dolnym odnaleziono garnek z zupą z X wieku!!! Zdradzamy, co jadali nasi przodkowie. W Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski odtworzył tajemniczą potrawę, w której nie było grama mięsa. Czyżby nasi przodkowie byli wegetarianami???

  • 100 g zielonej soczewicy

  • 3 litry wody

  • 3 żółtka

  • 2 łyżki masła

  • sól

  • 100 g kaszy jęczmiennej

  • 100 g kaszy jaglanej

  • pęczek szczawiu i pokrzywy

  • garść listków lebiody

  • biały pieprz

  • 100 ml kwaśnej śmietany

  • świeża mięta do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kasze i soczewicę opłukać na sicie, w dużym rondlu rozpuścić masło i podsmażyć na nich kaszę i soczewicę. Zalać wodą i gotować ok. 20.

  • W tym czasie opłukać i pokroić szczaw, pokrzywę, lebiodkę. Wrzucić do gotujących się kasz, wymieszać i gotować jeszcze ok. 6 minut, zestawić z ognia. 

  • Żółtka wymieszać w kubeczku ze śmietaną, solą i pieprzem, wlać do niego odrobinę gorącej zupy, aby się zahartowały. Wymieszać, dodać jeszcze trochę zupy. Gdy śmietana w kubeczku będzie już gorąca wlać ją do zupy, wymieszać i zagotować na krótko na wolnym ogniu.

  • Polewkę podawać posypaną świeżymi listkami mięty.

Ocena: 5