KOlorowe warzywne leczo - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Warzywne leczo
Autor: Shutterstock Warzywne leczo jest łatwe w przygotowaniu.
łatwy
30 min
4

Warzywne leczo to pomysł na wykorzystanie różnorodnych warzyw do przygotowania pysznego dania. Smakuje wyśmienicie, jest zdrowa i odżywcza. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 220 kcal.

SKŁADNIKI

  • ½ cukinii
  • ½ papryki żółtej
  • 1 pomidor czerwony
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy lub oleju
  • sól, pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Paprykę, cukinię i cebulę pokroić w nie za drobną kostkę. Czosnek rozdrobnić na praskę.
  • Paprykę, cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie w garnku. Następnie dodać odrobinę wody i dusić przez ok. 10 minut.
  • Od czasu do czasu można zamieszać zawartością garnka i pilnować, aby nic się nie przypaliło.
  • Gdy papryka zmięknie dodać pokrojoną  cukinię  i dusić kolejne 10 min (można dolać kolejną  porcję wody).
  • Pomidora sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
  • Gdy warzywa będą miękkie (ale nie rozpadające się!) dodać pomidora i chwilę gotować.
  • Doprawić do smaku.