Twarożkowa pianka: pyszne i dietetyczne ptasie mleczko z twarogu
2020-11-15
łatwy
30 min
4
Twarożkowa pianka pyszny i dietetyczny deser z twarogu. Ten rodzaj twarożkowego ptasiego mleczka wylansowała słynna dieta Ducana. Ze względu na niską zawartość kalorii pianka spodoba się szczególnie osobom na diecie odchudzającej.
SKŁADNIKI
- 400 g twarożek kremowy lub homogenizowany lub mielony
- 15 g żelatyny
- 120 ml mleka
- 50 g cukru pudru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W blenderze zmiksować twarożek z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Żelatynę zalać ciepłym mlekiem i pozostawić na 10-15 minut.
- Dodać napęczniałą żelatynę razem z mlekiem do masy twarogowej i ponownie zmiksować.
- Przelać mieszaninę do silikonowej formy lub foremek i wstawić do lodówki na 2 godziny. Można również przelać do ceramicznych naczynek lub metalowych (wyłożonych folią spożywczą).
- Podać z konfiturą lub posypane cynamonem.