Tiramisu: przepis na najsłynniejszy deser kuchni włoskiej
Tiramisu to najsłynniejszy włoski deser. Jeśli odwiedzisz włoskie restauracje, znajdziesz tiramisu w wielu wersjach i różnie serwowane. Deser wygląda bardzo dekoracyjnie i smakuje wyśmienicie. Tiramisu najlepiej podawać z kawą. Poznaj tajniki włoskiej kuchni i przygotuj przepyszne tiramisu.
Kuchnia włoska jest zróżnicowana, w zależności od regionu. Ale wszędzie znajdziecie najsłynniejszy włoski deser TIRAMISU. Czy wiecie, że tiramisu po włosku znaczy: „poderwij mnie”, „podnieś mnie”, a także „ocknij się”. Oznacza to, że deser jest kaloryczny, sycący i dodający energii. Nie wiadomo dokładnie, skąd pochodzi tiramisu, które nie ma długiej tradycji. Prawdopodobnie po raz pierwszy podano je w jednej z restauracji w mieście Treviso (Wenecja Euganejska). Deser stał się bardzo popularny i szybko wszedł w skład menu włoskich kawiarni. Włoskie restauracje serwują tiramisu w wielu wersjach, ale zawsze podawane jest schłodzone. O smaku tiramisu decydują przede wszystkim: ser mascarpone, kawa i amaretto.
SKŁADNIKI
- 500 g sera mascarpone
- 5 jajek
- 2 szklanki cukru
- specjalne biszkopty do tiramisu
- 2 filiżanki mocnego espresso
- likier amaretto lub sycylijskie wino Marsala
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj ser mascarpone.
- Oddzielnie ubij białka i dodaj na końcu do sera. Rób to delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką.
- Zaparz mocną kawę i dolej do niej amaretto. Kawę z likierem możesz wlać do głębokiego talerza. Weź biszkopty (koniecznie te włoskie, bo inne się rozpadną) i na krótko zanurz w kawie tylko jedną stroną.
- Następnie ułóż biszkopty na dnie formy do ciasta, przekładaj masą serową, połóż drugą warstwę biszkoptów i również posmaruj masą serową. Na końcu posyp całość kakao i wstaw do lodówki na kilka godzin.