Domowe czekoladki: jak zrobić pralinki? [przepis]

2021-03-29
Marta Balcerowska
Marta Kula
Domowe czekoladki: jak zrobić pralinki
Autor: thinkstockphotos.com Domowe czekoladowe pralinki to idealny prezent dla kogoś bliskiego.
łatwy
30 min
4

Eleganckie, a przede wszystkim pyszne słodycze możesz samodzielnie zrobić w domu. Podajemy przepis na domowe czekoladki – białe i czarne pralinki czekoladowe w różnorodnych posypkach.

Można też przygotować pralinki czekoladowe z niespodzianką, ukrywając w nich orzeszek, migdał, rodzynkę czy wiśnię nasączoną alkoholem. Inna opcja to czekoladki w wersji „hot”, np. ze szczyptą papryczki chili.

SKŁADNIKI

  • 24 dag białej czekolady (opcjonalnie ciemnej czekolady)
  • ¼ szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka masła
  • na posypkę do wyboru: wiórki kokosowe, płatki migdałowe, cukier puder, gotowa kolorowa posypka, wiórki czekoladowe, zmielone orzechy, kakao kolorowej lub też z ciemnej czekolady (aby uzyskać czekoladowe wiórki, gorzką lub mleczną czekoladę można zetrzeć na tarce), zmielone ulubione orzechy, kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tabliczki czekolady łamiemy na kawałki i wrzucamy do garnuszka. Zalewamy je śmietaną (ewentualnie dodajemy odrobinę rumu).
  • Składniki podgrzewamy na minimalnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści.
  • Masę przestudzamy, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
  • Tak przygotowana masę przelewamy do niewielkiego naczynia i wstawiamy do lodówki. Schładzamy ją na tyle, aby można było łatwo ją formować.
  • Masę nabieramy łyżką i formujemy kuleczki, a następnie obtaczamy w przygotowanej posypce. Jeśli chcemy, aby domowe pralinki wyglądały elegancko, możemy je układać w papilotkach o średnicy ok. 2,5 cm.
Marta Balcerowska