Domowe czekoladki: jak zrobić pralinki? [przepis]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Eleganckie, a przede wszystkim pyszne słodycze możesz samodzielnie zrobić w domu. Podajemy przepis na domowe czekoladki – białe i czarne pralinki czekoladowe w różnorodnych posypkach.
Można też przygotować pralinki czekoladowe z niespodzianką, ukrywając w nich orzeszek, migdał, rodzynkę czy wiśnię nasączoną alkoholem. Inna opcja to czekoladki w wersji „hot”, np. ze szczyptą papryczki chili.
SKŁADNIKI
- 24 dag białej czekolady (opcjonalnie ciemnej czekolady)
- ¼ szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki rumu (opcjonalnie)
- 2 łyżki miodu
- łyżka masła
- na posypkę do wyboru: wiórki kokosowe, płatki migdałowe, cukier puder, gotowa kolorowa posypka, wiórki czekoladowe, zmielone orzechy, kakao kolorowej lub też z ciemnej czekolady (aby uzyskać czekoladowe wiórki, gorzką lub mleczną czekoladę można zetrzeć na tarce), zmielone ulubione orzechy, kakao
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tabliczki czekolady łamiemy na kawałki i wrzucamy do garnuszka. Zalewamy je śmietaną (ewentualnie dodajemy odrobinę rumu).
- Składniki podgrzewamy na minimalnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż czekolada całkowicie się rozpuści.
- Masę przestudzamy, dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy masło i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści.
- Tak przygotowana masę przelewamy do niewielkiego naczynia i wstawiamy do lodówki. Schładzamy ją na tyle, aby można było łatwo ją formować.
- Masę nabieramy łyżką i formujemy kuleczki, a następnie obtaczamy w przygotowanej posypce. Jeśli chcemy, aby domowe pralinki wyglądały elegancko, możemy je układać w papilotkach o średnicy ok. 2,5 cm.