Ananas z grilla - przepis na słodko-kwaśną przekąskę

2021-03-29
Ananas z grilla - przepis na słodko-kwaśną przekąskę
Autor: Shutterstock Ananas z grilla - przepis na słodko-kwaśną przekąskę
łatwy
20 min
4

Ananas doskonale nadaje się na grilla. Może służyć jako słodki piknikowy deser, albo stanowić dodatek do grillowanego kurczaka lub schabu.

 

 

SKŁADNIKI

  • 1 świeży ananas (najlepiej młody i jeszcze twardy (lekko niedojrzały)
  • cukier (brązowy lub biały)
  • miód (najlepiej gryczany)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ananasa pokroić na osiem części wzdłuż trzonu. Pozostawić skórkę (za nią będzie się trzymać deser w trakcie jedzenia). Tak pokrojonego ananasa posmarować dokładnie miodem, a następnie dokładnie obtoczyć w cukrze.
  • Grillować nisko nad żarem by doprowadzić do szybkiej karmelizacji cukru. Spożywać na ciepło, od razu po zdjęciu z grilla, lub po lekkim ostudzeniu. Konieczne serwetki! Ananas w takie postaci puszcza bardzo dużo soku!