Kutia z pęczaku - przepis na pyszną kutie z grubej kaszy

Kutia z pęczaku - przepis na pyszną kutie z grubej kaszy

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kutia z pęczaku smakuje równie dobrze jak ta z pszenicy.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 10 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Kutia z pęczaku to odmiana tradycyjnego wigilijnego dania wywodząca się z tradycji kresowej, popularna na wschodzie Polski. W oryginalnym przepisie występuje kasza z pszenicy. W tej kutii występuje bardziej dostępny w naszych sklepach pęczak, czyli kasza jęczmienna. Bakalie, mak i miód to kwintesencja świątecznego deseru.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pęczak ugotuj na sypko zgodnie z opisem na opakowaniu. Na jedną szklankę pęczaku weź ok. 2 szklanek wody, lekko posól, gotuj ok. 40 min (13 min. w szybkowarze).

  • Wyjmij, odcedź, ostudź. Dodaj masę makową, bakalie i miód. Wymieszaj.

  • Podawaj udekorowaną kleksem śmietany.

Ocena: 5