Jak zrobić kutię? Tradycyjny przepis na kutię wigilijną

jak zrobić kutię?
Autor: Shutterstock Kutia wigilijna może być przyrządzona z ryżem zamiast pszenicy 
łatwy
60 min
4

Czy wiesz jak zrobić kutię? Poznaj nasz przepis na kutię z pszenicą! Kutia to kresowa, tradycyjna potrawa wigilijna, której zjedzenie ma zapewnić domownikom pomyślność i dobrobyt. Tradycyjnie przyrządza się ją z maku i ziaren pszenicy, ale jeśli ktoś nie lubi, może je zastąpić ugotowanym na sypko ryżem lub kaszą. My podajemy przepis na tradycyjną kutię z ziarnami pszenicy i dużą ilością bakalii.

Głosujcie w naszym plebiscycie na gwiazdę wigilijnego stołu! PLEBISCYT

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • 1 szklanka maku
  • pół szklanki cukru pudru
  • aromat migdałowy
  • 4 łyżki miodu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g migdałów
  • pół szklanki słodkiej śmietanki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pszenicę oczyść, zalej na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotuj, odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (3-4 godziny). Znów odcedź.
  • Mak opłucz, sparz, odsącz i dwa razy zmiel w maszynce z gęstym sitkiem. Raczej nie kupuj gotowej masy makowej, bo zwykle zawiera sporo konserwantów.
  • Zmielony mak połącz z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym maksymalnie do 40 stopni C (inaczej straci swoje zdrowotne właściwości) miodem oraz z cukrem pudrem i aromatem migdałowym.
  • Dodaj posiekane bakalie. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  • Gotową kutię podawaj ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku.
Dagmara Kijanowska
więcej