Jak zrobić kutię? Tradycyjny przepis na kutię wigilijną
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Czy wiesz jak zrobić kutię? Poznaj nasz przepis na kutię z pszenicą! Kutia to kresowa, tradycyjna potrawa wigilijna, której zjedzenie ma zapewnić domownikom pomyślność i dobrobyt. Tradycyjnie przyrządza się ją z maku i ziaren pszenicy, ale jeśli ktoś nie lubi, może je zastąpić ugotowanym na sypko ryżem lub kaszą. My podajemy przepis na tradycyjną kutię z ziarnami pszenicy i dużą ilością bakalii.
Głosujcie w naszym plebiscycie na gwiazdę wigilijnego stołu! PLEBISCYT
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pszenicę oczyść, zalej na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotuj, odcedź, zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (3-4 godziny). Znów odcedź.
- Mak opłucz, sparz, odsącz i dwa razy zmiel w maszynce z gęstym sitkiem. Raczej nie kupuj gotowej masy makowej, bo zwykle zawiera sporo konserwantów.
- Zmielony mak połącz z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym maksymalnie do 40 stopni C (inaczej straci swoje zdrowotne właściwości) miodem oraz z cukrem pudrem i aromatem migdałowym.
- Dodaj posiekane bakalie. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki.
- Gotową kutię podawaj ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku.