Pstrąg grillowany z boczkiem: pomysł na pstrąga

2021-03-29
grill-jak-przygotowac-pstraga-grillowanego.jpg
Autor: photos.com Pstrąga można zgrillować nie tylko z masłem, ale także owijając rybę boczkiem. Nada on pstrągowi specyficzny smak i aromat
łatwy
40 min
4

Dania z grilla to przede wszystkim karkówka, kiełbaski i szaszłyki. Tym razem polecamy jednak coś dla amatorów ryb - pstrąga z grilla. Ta smaczna ryba zawinięta w boczek nabierze jeszcze ciekawszego aromatu i smaku.

Ryby pieczone na grillu są bardzo smaczne, ale minusem jest to, że się szybko rozpadają. Dlatego pamiętajmy, aby ryby na grillu piec w folii aluminiowej, pergaminie lub w specjalnej siatce dopasowanej do kształtu ryby.

Ryby, które najczęściej przygotowujemy na grillu, to przede wszystkim pstrąg, dorada, okoń czy łosoś. Z dodatkiem gałązki rozmarynu czy tymianku będą smakowały jeszcze lepiej. Jeśli owiniemy je w plastry boczku, wówczas nabiorą ciekawego smaku.

SKŁADNIKI

  • 2 pstrągi
  • 8 plastrów boczku wędzonego
  • 1 cytryna
  • świeży tymianek
  • 1-2 małe cebulki dymki
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1-2 łyżki masła
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rybę oczyszczamy, usuwamy ości, solimy i pieprzymy. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Obraną i pokrojoną drobno cebulkę łączymy z posiekaną natką pietruszki i masłem. Powstałym farszem smarujemy pstrąga w środku i wkładamy po 2 plasterki cytryny.
  • Ryby owijamy w plasterki boczku, obsypujemy ziołami i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Pieczemy około 25 minut - w połowie przewracamy na drugą stronę.