Pstrąg grillowany z boczkiem: pomysł na pstrąga
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Dania z grilla to przede wszystkim karkówka, kiełbaski i szaszłyki. Tym razem polecamy jednak coś dla amatorów ryb - pstrąga z grilla. Ta smaczna ryba zawinięta w boczek nabierze jeszcze ciekawszego aromatu i smaku.
Ryby pieczone na grillu są bardzo smaczne, ale minusem jest to, że się szybko rozpadają. Dlatego pamiętajmy, aby ryby na grillu piec w folii aluminiowej, pergaminie lub w specjalnej siatce dopasowanej do kształtu ryby.
Ryby, które najczęściej przygotowujemy na grillu, to przede wszystkim pstrąg, dorada, okoń czy łosoś. Z dodatkiem gałązki rozmarynu czy tymianku będą smakowały jeszcze lepiej. Jeśli owiniemy je w plastry boczku, wówczas nabiorą ciekawego smaku.
SKŁADNIKI
- 2 pstrągi
- 8 plastrów boczku wędzonego
- 1 cytryna
- świeży tymianek
- 1-2 małe cebulki dymki
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 1-2 łyżki masła
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę oczyszczamy, usuwamy ości, solimy i pieprzymy. Następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
- Obraną i pokrojoną drobno cebulkę łączymy z posiekaną natką pietruszki i masłem. Powstałym farszem smarujemy pstrąga w środku i wkładamy po 2 plasterki cytryny.
- Ryby owijamy w plasterki boczku, obsypujemy ziołami i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Pieczemy około 25 minut - w połowie przewracamy na drugą stronę.