Pulpety cielęce z kaszą manną
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Tradycyjne pulpety cielęce można przygotować nieco inaczej, na przykład dodając do zmielonego mięsa kaszę mannę. Klopsy będą wtedy treściwsze i jeszcze smaczniejsze. Spróbuj!
SKŁADNIKI
- 60-70 g surowej mielonej cielęciny
- pół marchewki
- pół pietruszki
- różyczka brokuła
- pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub koperku
- 2 małe łyżeczki kaszki manny
- pół surowego żółtka
- 150-160 ml wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane i pokrojone w kostkę lub starte na tarce warzywa ugotuj do miękkości z odrobiną oliwy z oliwek.
- Do zmielonej cielęciny dodaj pół surowego żółtka. Dosyp do masy dwie łyżeczki kaszy manny i pół łyżeczki posiekanej natki pietruszki lub koperku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i uformuj małe kuleczki.
- Pulpety gotuj około 30 minut. Podawaj z warzywami, polane sosem np. pieczarkowym.